Sūrio torto pagrindas: keletas patarimų / Crust of cheescake: some advices

Sūrio tortus gaminu gana dažnai. Jų yra pačių įvairiausių, vieni kepami, kiti gaminami šaltuoju metodu. Nuo klasikinio Niujorko sūrio torto iki įvairiausių skonių variacijų.

Uogų sūrio tortas, foto DuMėnuliai.lt

Paskutinis mano bandytas buvo uogų sūrio tortas su uogų želė, tačiau 2020-aisiai iškepiau jų visą gausybę ir labai įvairių - nuo mango-pasiflorų sūrio torto su pistacine namelaka, citrininio sūrio torto su morengų kepure iki crème brûlée sūrio torto, kokosinio-žaliųjų citrinų torto. Klasikinį Niujorko sūrio torto esu kepusi n kartų ir tai visada bus tas stabilusis gerasis receptas, kurį atidirbau prieš gerus 7 metus.

Mango-pasiflorų sūrio tortas su pistacine namelaka, foto DuMėnuliai.lt

Ar dažnai gaminate sūrio tortą? O gal turite baimių gaminti sūrio tortą? Manote, kad jis neiškeps, sudegs, išbėgs? Išduosiu paslaptį - tokių baimių turi kiekvienas gaminantis ir netgi konditeris. Tačiau geriau nebijoti, o pabandyti. Nieks neduos garantijos, kad viskas pavyks iš pirmo karto. Kad žinotumėte, kiek bandymų atlieka konditeriai, kol rezultatas juos tenkina. Todėl nereikia nuleisti rankų.

Kadangi sūrio tortų esu škepusi gana daug, šiame įraše noriu pasidalinti savo patarimais apie sūrio torto pagrindą - trupinius.

Foto DuMėnuliai.lt

Sūrio torto pagrindas

Žinau, kad labai paprasta sūrio torto pagrindą pagaminti iš pirktinių sausainių. Tačiau, jei sūrio torto pagrindą gaminsite patys, t. y. minkysite tešlą, kepsite trupinius ir t. t., sūrio tortą pakylėsite į aukštesnį lygį. Patys nustebsite, kokio jis gali būti gerumo. Tai buvo mano 2019-ųjų metų atradimas ir nuo to laiko sūrio torto pagrindą gaminu pati. Išsamus receptas Jūsų laukia įrašo pabaigoje.

✔ Paįvairinimui pagrindo trupinius galima paskaninti liofilizuotomis uogomis, prieskoniais ir pan.

Foto DuMėnuliai

✔ Sūrio torto pagrindo formavimui reikės žiedo, kepimo popieriaus, didesnio diametro nuimamos formos pagrindo ir arbatinio šaukštelio. Idealu, jei žiedas bus nereguliuojamas, bet tiks ir reguliuojamas. Jei tokio neturite, iš bėdos galite formuoti nuimamos torto formos borteliuose. Kodėl nereguliuojamas žiedas? Todėl, kad reguliuojami su laiku dėl diametro reguliavimo nebeatlieka tinkamai savo funkcijos ir tada tenka pasitelkti kanceliarinius susegtukus, kaip tai padariau aš 😀

Žiedą statykite ant kepimo popieriumi iškloto didesnio diametro nuimamos kepimo formos pagrindo. Nuotraukose žiedo diametras 18 cm, pagrindą naudojau 24 cm. Taip patogu kepti orkaitėje ir po to atvėsusį sūrio tortą pernešti į šaldytuvą.

Foto DuMėnuliai.lt

2/3 paruoštų trupinių paskirstykite žiedo viduje prie sienelių ir suformuokite rankomis 5 cm aukščio bortelį. Tuomet šaukštelio pagalba išlyginkite sieneles taip, kad jos būtų statmenos pagrindui, bei palyginkite bortelio viršutinę liniją.

Foto DuMėnuliai.lt

✔ Suberkite likusius trupinius ir suformuokite sūrio torto apačią.

Foto DuMėnuliai.lt
✔ Suformuotą pagrindą atšaldykite 15-30 min. šaldytuve, o tada jau galite pilti paruoštą sūrio masę ir kepti sūrio tortą.

Foto DuMėnuliai.lt

Pabaigai noriu pastebėti, kad jei turite atidirbtą savo sūrio torto pagrindo metodą ir jis veikia, jį ir naudokite. Nebūtinai tas, kas tinka man, tiks ir jums ;)

Na, o dabar belieka iškepti sūrio torto trupinius ;) Keliaujam į virtuvę?

EN

I love to make cheesecakes. They can be baked or just made by the help of the gelatin & the fridge. From classic New York cheesecake to various tastes.

I've made a lot of various cheesecakes, especially in 2020. From mango-passion fruit cheesecake with pistachio namelaka, lemon cheesecake with gorgeous meringue cap to crème brûlée cheesecake, coconut-lime cheesecake. Of course the classic will take special place in my kitchen and my New York cheesecake recipe counts 7 years already.

Do you bake cheesecake often? Or maybe you have fears thinking on it won't bake properly, burn or even will leak? I reveal the secret that you are not the only one. Even pastry chefs have their fears. Sometimes so many efforts and tries should be made in order to get perfect recipe and dessert. So don't give up, just do.

As I have baked quite many cheesecakes in the past years, I would like to share my tips on cheesecake crust in this blogpost.

Cheesecake crust

Everybody knows how it is easy to make crust from various cookies from the shops. However I suggest you to try to bake by yourself. You will be surprised how this simple step will push your cheesecake to the higher taste level. It was my discovery of 2019. Since then I make it myself. You'll find the recipe of the crust below.

✔ Freeze-dried berries, any species can be added to crust.

✔ You need a ring for baking, baking paper, bottom of springform bigger in diameter than baking ring and a teaspoon. The best is to use not adjustable ring, as it may deform in a certain time. If you don't have a ring, you can use the side of the springform. 

Put the ring on the bottom of the springform lined with the baking paper. I used 18 cm ring and 24 cm bottom of the springform. This way helps to transfer the cheesecake from baking tray to the fridge.

✔ Put 2/3 of the crust into the ring. Spread it near the sides of inner ring and form 5 cm high border with your hands. Use a teaspoon to make the border flat and perpendicular to the bottom,

✔ Put the rest of the crust to the ring and form the bottom of the cheesecake crust.

✔ Place the crust to fridge for 15-30 min. Then you can fill in with your cheese filling and bake ;)

If you have your own method how to form crust and it works, don't change it ;) I believe that what works for me, not necessarily will work for you and vice versa. But now it is time to bake the crust! Are you ready?


SŪRIO TORTO PAGRINDO TRUPINIAI/
CRUST OF CHEESCAKE

75 g sviesto (I) / butter (I)
35 g sviesto (II)/ butter (II)
125 g miltų/ flour
31 g migdolų miltų/ almond flour
31 g cukraus pudros/ sugar powder
31 g cukraus/ sugar
1 trynys/ eggyolk
žiupsnelis druskos/ pintch of salt

  1. Minkštą sviestą (I) išmaišyti su cukrumi ir cukraus pudra.
  2. Tuomet supilti trynį ir gerai išmaišyti.
  3. Suberti likusius ingredientus, ilgai neminkant suminkyti tešlą.
  4. Tešlą reikia atšaldyti 1 h šaldytuve. Tai galima padaryti dviems būdais: a) suvyniojate į maistinę plėvelę ir paliekate ilsėtis arba b) sutrupinate tešlą ant kepimo popieriumi ar silikoniniu padėklu išklotos skardos ir su ja dedate į šaldytuvą.
  5. Jei šaldėte maistinėje plėvelėje, išėmus reikia tešlą pirštais sutrupinti ant kepimo popieriumi ar silikoniniu padėklu išklotos kepimo skardos.
  6. Kepkite 180° orkaitėje apie 10-15 min.
  7. Iškepusius trupinius visiškai atvėsinkite ir sumalkite blenderyje iki smulkaus smėlio.
  8. Ištirpinkite sviestą (II) ir supilkite į trupinius. Viską gerai išmaišykite ir formuokite sūrio torto pagrindą.
  1. Mix soft butter (I), sugar and sugar powder.
  2. Put the eggyolk and mix.
  3. Pour the other ingredients onto the butter and knead with your hands into the batter in 30 seconds.
  4. The batter should be cooled. You can choose between two ways to do that: a) wrap the batter into the food film and put it into fridge or b) crumble a batter onto the baking tray and then put into the fridge.
  5. If you cooled the batter wrapped, you need to crumble it onto baking tray.
  6. Heat the oven to 180° and bake the crumble 10-15 min., until nicely gold brown.
  7. Cool the crumble and use the blender to crash it into the sand.
  8. Melt the butter (II) and pour into the sand. Mix well and form the cheesecake crust as it abovementioned.
Skanaus iki mėnulio ir atgal!

Enjoy to the moon and back!

Komentarai