Antis su apelsinais ir obuoliais/ Duck with oranges and apples

Iš praėjusio tinklaraščio įrašo galėjote suprasti, kad praėjusį gruodį mano dienos lėkte lekė. Kelioms savaitėms atvykę į Hagą, prieš pat Kalėdas grįžome namo, todėl ypatingo pasiruošimo šventėms nebuvo - norėjosi poilsio. Apie stovėjimą kelias dienas prie puodų nebuvo net kalbos. Visgi Kalėdoms norėjosi šio to gardaus, lengvai pagaminamo ir šventiško. Tikro naminio maisto. Tad kodėl gi ne antis? Kažkaip nepelnytai ją buvau pamiršusi. 

Antis su obuoliais ir apelsinais, foto DuMėnuliai.lt

Visą antį esu kepusi viso labo pora kartų, tačiau anties krūtinėlę gaminu dažnai. Pagalvojusi, kad tai galėtų būti puikus kalėdinis patiekalas, prie kurio nereikės gaišti laiko, pasileidau į šviežios anties paieškas. Nepatikėsite, bet toks jausmas, kad praėjusioms Kalėdoms visa Lietuva kepė antį :) Teko pirkti šaldytą, bet nuo to ji netapo mažiau gardi. 

Gaminant antį nepamiršti įpjauti krūtinėlių odą, ją gerai išmarinuoti, pagaminti bulvių košės garnyrui ir gardaus padažo - itin tiko paskutinę minutę išvirtas kalėdinis spanguolių padažas. Krūtinėlių odą reikia įpjauti įstrižai, įpjaunant tik odą. Kam to reikia? Kad kepant anties taukai ištekėtų, o oda dailiai iškeptų ir būtų traški. Patariu antį kepti ant grotelių, po jomis padėjus skardą. kepant anties taukai nubėgs į skardą, o vėliau juos galėsite susipilti į indelį ir naudoti kepimui.

EN

If you read my last blogpost, you could understand how crazy my December was. So when we came back home before Christmas, I was not intend to live in the kitchen for a while. However lockdown closed us at home and even we need to eat sometimes. So I decided to make some comfort food and why it shouldn't be oven baked duck with orange and apples.

To tell the truth I have baked whole duck just a few times before. But I imagined it should be good as heaven. But you know what - it seemed that whole Lithuania was preparing to bake duck for Christmas as I couldn't find any fresh one. So I bought frozen and of course needed to defreeze it. Still it was really gorgeous.

The most important thing is not to forget cutting diagonal the skin of the duck breast as it is the most greasy part of it, cooking of mashed potato as side dish and aromatic sauce. I would strongly recommend Christmas cranberries sauce. When cutting the skin of duck breast, be careful as you don't need to cut the meat just the skin. Also I would suggest to bake duck on the rack put on the baking tray. It would guarantee that the skin of the duck will be crisp and the duck grease will drip into the baking tray and later you can pour the grease to any container and save it for potato baking.


ANTIS SU APELSINAIS IR OBUOLIAIS/
DUCK WITH ORANGES AND APPLES

Antis (apie 2 kg)/ whole duck
5 česnako skiltelės/ garlic cloves
4 arb. š. druskos/ tsp of salt
1/2 arb. š. maltos raudonosios paprikos / tsp of ground paprika
1/2 arb. š. maltų juodųjų pipirų/ tsp of ground pepper
1 apelsinas/ orange
1-2 obuoliai/ apples

  1. Antį nuplaukite, nusausinkite.
  2. Dubenėlyje sumaišykite prieskonius, įspauskite česnaką.
  3. Įpjaukite anties krūtinėlę. Paruoštu mišiniu gerai įtrinkite anties vidų ir išorę. Uždengę maistine plėvele dėkite į šaldytuvą pasimarinuoti 24-48 h.
  4. Kai jau ruošitės antį kepti, išimkite ją iš šaldytuvo 30 min-1 h prieš kepimą.
  5. Obuolius perpjaukite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite 2-3 cm gabalėliais. Taip pat supjaustykite ir apelsiną. Ypatingos taisyklės čia nėra, tik svarbu, kad vaisiai nebūtų supjaustyti itin mažais gabaliukais.
  6. Supjaustytus vaisius sukiškite į anties vidų.
  7. Antį guldykite ant grotelių krūtinėle į viršų, o jos kojas suriškite.
  8. Įkaitinkite orkaitę iki 160° ir įdėkite antį. Antį kepsite apie 2 h, bet po maždaug 40 min., ją reikės apversti, o dar po 40 min. grąžinti į pradinę padėtį.
  9. Nepamirškite bulvių košės ir padažo!
Skanaus iki mėnulio ir atgal!/

  1. Wash the duck and dry it up.
  2. Mix the spices and squeezed garlic in a bowl.
  3. Cut the duck breast as I abovementioned and rub in the mix of spicies in and out of the duck. Place in a cool place for 24-48 hours to marinate.
  4. Take a duck from refrigerate 1 h before baking and place at the room temperature.
  5. Cut apples, take out the core and cut into pieces of 2-3 cm. Cut the orange in the same size. No matter what shape you cut them, just the pieces shouldn't be too small.
  6. Put the cut fruits inside the duck.
  7. Place the duck chest up on the rack and tie up the legs.
  8. Preheat the oven to 160°. Place the duck and bake for 2 h, not forgetting to turn it over after first 40 min. and than once again after 40 min.
  9. Prepare mashed potatoes and sauce!

Enjoy to the moon and back!

Komentarai