Šokoladinis migdolinis keksas su kriaušėmis ir karamele

Šio recepto atsiradimas mano virtuvėje buvo kiek netikėtas. Kodėl? Ogi todėl, kad nesu šokoladinių kepinių mėgėja, tačiau pamačiusi kekso nuotrauką žurnale "Korona" su visomis kriaušėmis viduje tiesiog negalėjau atsilaikyti.
 
Foto Du Mėnuliai
 
Tiesa, minėto žurnalo Lietuvoje nerasite. Minske jis dalijamas vienam prekybos centrų kartą į ketvirtį ir aš visada perverčiu, o jei randu kažką įdomaus, adaptuoju pagal save ir išbandau. Taip nutiko ir su kekso receptu. Šiek tiek pakeičiau sausų produktų sudėtį ir dalį kvietinių miltų pakeičiau migdolų miltais, tad ir jūs drąsiai galite keisti pagal savo poreikius - gaminti su įprastais miltais, vartoti dalimis su riešutų miltais arba naudoti tik riešutų miltus. Tad nors žurnalo ir negausite, bet receptu pasidalinsiu ;)

Keksą kepiau 18x8x7,5 dydžio skardoje. Noriu atkreipti dėmesį, kad rinktumėtės nedideles kriaušes ir sutalpintumėte, kiek įmanoma daugiau. Man pavyko dvi, bet iškepusi supratau, jog būtų buvę idealu (o, manau, ir būtų pavykę) sutalpinti tris kriaušaites, kad kekso kraštai nebūtų tušti.
 
Keksas gaunasi drėgnas, sodraus skonio, idealiai tinkantis vėjuotą rudens dieną prie puodelio arbatos.
 
 
ŠOKOLADINIS MIGDOLINIS KEKSAS SU KRIAUŠĖMIS IR KARAMELE
Keksui
3 nedidelės kriaušės
100 g miltų
100 g migdolų miltų
30 g kakavos
150 g cukraus
100 g sviesto
2 kiaušiniai
150 g nesaldinto jogurto
 
Karamelei
225 g cukraus
65 g vandens
100 g riebios grietinėlės
70 g sviesto
žiupsnelis druskos
 
Keksas:
  1. Kriaušes gerai nuplaukite, išpjaukite apatinę dalį ir apvyniokite folija kotelius.
  2. Kepimo formos apačią išklokite kepimo popieriumi, sieneles patepkite sviestu.
  3. Kiaušinius išplakite su cukrumi iki putų (apie 5 min.)
  4. Sviestą ištirpinkite.
  5. Sausus produktus persijoti.
  6. Į kiaušinių masę įmaišyti jogurtą, pridedant sausus produktus ir galiausiai įmaišant sviestą.
  7. Kekso tešlą supilti į kepimo formą, įdėti kriaušes ir pašauti į 180 laipsnių orkaitę 30-40 min.
  8. Iškepusiam keksui leisti atvėsti ir tik tuomet išimti iš formos.
 
Karamelė:
  1. Vandenį su cukrumi supilti į nedidelį puodą ir pastatyti ant vidutinės kaitros. Nemaišant leisti ištirpti cukrui.
  2. Padidinti kaitrą ir laukti, kol masė įgaus gintarinę spalvą (visą tą laiką nemaišyti).
  3. Nuimti puodą nuo ugnies ir atsargiai (!!!) įmaišyti grietinėlę. Po to iš karto sudėti supjaustytą kubeliais sviestą ir įberti druskos. Viską gerai išmaišyti ir leisti atvėsti iki kambario temperatūros, o tuomet aplieti karamele keksą.
 
 

Komentarai