2017 m. spalio 12 d.

Tarte Tatin arba apverstas obuolių pyragas

Tarte Tatin - dar vienas nuostabus ir be galo be krašto gardus mano obuolinis atradimas šį rudenį. Tai dar vienas prancūziškas pyragas, kurio kilmė labai įdomi. Seserys Tatin (nuo jų pavardės ir kilo pyrago pavadinimas) kartą ruošdamos obuolių pyragą kiek pridegino obuolius ir bandydamos išgelbėti pyragą, tešlą uždėjo tiesiai ant obuolių, o iškepusios pyragą apvertė ant tešlos. Jų svečiams pyragas taip patiko ir nuo to laiko tapo jų firminiu pyragu :)
 
Foto Du Mėnuliai

Šis pyragas, visai kaip ir Obuolių Napoleonas, yra tikras obuolinis rojus, tad tiks net labiausiai savo formas prisižiūrintiems valgytojams. Jį sudaro iš esmės 3 sudėtinės dalys - obuoliai, karamelė ir plonas traškantis pyrago padas.

Kad galėčiau receptu pasidalinti ir su jumis, pyrago kepimą teko kartoti, nes ne iš karto pavyko gražiais suformuoti pyrago pagrindo bei sudėlioti obuolių. Betgi visko išmokstama!
 
Pyragas skanus ir vienas, bet galima patiekti su vaniliniais ledais ar plakta grietinėle.
 
Taigi raitojamės rankoves ir į virtuvę ;)
 
TARTE TATIN
24 cm kepimo forma
apie 9-10 tvirtesnių obuolių
100 g rudo cukraus
100 g sviesto
1 arb. cinamono
 
Tešlai:
250 g miltų
15 g cukraus
1 g druskos
125 g sviesto
1 trynio
60 ml šalto vandens
  1. Pirmiausiai pasiruoškite tešlą. Į dubenį suberkite miltus, cukrų, druską ir sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą. Viską gerai ištrinkite rankomis.
  2. Įmaišykite kiaušinio trynį ir supilkite vandenį. Užminkykite tešlą, suvyniokite į maistinę plėvelę ir padekite 30 min. į šaldytuvą.
  3. Keptuvėje ar kepimo formoje, kurioje kepsite pyragą, ištirpinkite sviestą. Po truputį berkite rudą cukrų ir maišydami kaitinkite ant silpnos ugnies, kol cukrus virs karamele.
  4. Obuolius perpjaukite per pusę, išimkite sėklalizdžius, nulupkite ir dar kartą padalinkite pusiau. Turėsite obuolių ketvirčius.
  5. Į formą, kurioje kepsite, supilkite karamelę, sudėliokite obuolius. Apiberkite juos cinamonu.
  6. Iš tešlos iškočiokite 4 cm didesnio skersmens formos skritulį, uždėkite ant obuolių, prispauskite, kraštelius atsargiai sukiškite į formą. Tešloje keletoje vietų pradurkite skylutes peiliu (kad kepant oras galėtų išeiti).
  7. Pašaukite į 200 laipsnių orkaitę 30-40 min., kol tešla gražiai paruduos.
  8. Iškepusiam pyragui leiskite šiek tiek atvėsti, tuomet uždenkite padėklu/lėkšte ir atsargiai apverskite (gana staigiu judesiu, bet saugantis, kad nenusidegintumėte karamele).
Skanaus iki mėnulio ir atgal!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą