2017 m. spalio 2 d.

Financiers su vyšniomis ir baltuoju šokoladu

Mano virtuvėje toliau karaliauja Prancūzija. Žinote, pasikartosiu - prancūzų virtuvę tiesiog dievinu. Ji paprasta, bet ne prasta. Naudojami ingridientai nesukelia frustracijos, o rezultatas - tiesiog nuostabus. Tiesa, kartais prireikia kantrybės, bet tiek tiek :)

Financier liaupsių nereikia. Tikiu, kad esate girdėję, ragavę ar net patys kepę. Financier - tai migdolinis pyragaitis, išpopuliarėjęs Prancūzijoje XIX a. Pavadinimas lietuvių kalba skambėtų kiek keistokai - finansininkas, o iš kur kilo dabar vartojamas pavadinimas nėra tiksliai žinoma. Pirmosios juos pradėjo kepti seserys vizitietės vienuolyne Nansi ir jie buvo vadinami visitandines.
 
Foto Du Mėnuliai
Paprastai financiers kepami keturkampio formos nedidelėse formelėse, tačiau aš šios formos dar! neįsigijau, tad drąsiai kepiau keksiukų formoje. Financier pyragaitis yra purus ir lengvas lyg debesėlis, nepastebimai sutirpstantis burnoje. Gali būti kepamas tiek su uogomis, tiek be jų, gardinamas riešutais.

Be to, tai puikus receptas, kai šaldytuve prisikaupia baltymų, o macarons ar Pavlovos tortas jau pabodę. Jei naudosite šaldytas uogas, dėkite į tešlą jų neatšildę. Ir žinote, jei neturite noro terliotis su keksiukų formelėmis, viską galima kepti tiesiog vienoje skardoje. Tuomet turėsite gardų didelį Financier pyragą, kuris abejingų tikrai nepaliks. Kokiu greičiu sunyko šie garduoliai pas mus, nepasakosiu, bet tai buvo tikrais vienas tų rekordinių atvejų. Beje, juos valgė net mūsų mažoji Sofija Marija, kuri kepinių apskritai nelabai mėgsta.
 
O, kol aš čia rašau, už nugaros kepa dar vienas prancūziškas šedevras. Jei pabaiga bus tokia, kokios tikiuosi, greitu laiku į Jūsų namus atkeliaus dar vienas gardus rudens receptas. O dabar keliaukite kepti financiers :)
 
FINANCIERS SU VYŠNIOMIS IR BALTUOJU ŠOKOLADU
12 vnt.
 
4 kiaušinių baltymai
130 g cukraus pudros
100 g migdolų miltų
50 g miltų
100 g ištirpinto sviesto
50 g baltojo šokolado
60 g vyšnių (šviežių arba šaldytų)
šiek tiek sviesto formelių ištepimui
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
  2. Formeles gerai ištepkite sviestu
  3. Baltymus išplakite kartu su cukraus pudra iki minkštų viršūnėlių.
  4. Į baltymus suberkite migdolų miltus, miltus. Gerai išmaišykite.
  5. Supilkite ištirpintą sviestą ir vėl gerai išmaišykite.
  6. Suberkite susmulkintą baltąjį šokoladą ir vėl išmaišykite.
  7. Tešlą padalinkite į formeles ir ant viršaus sudėliokite uogas.
  8. Kepkite apie 15-20 min. Leiskite šiek tiek atvėsti ir tuomet išimkite iš formelių.
Skanaus iki mėnulio ir atgal!
 
 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą