2016 m. rugsėjo 6 d.

Šventinis stalas: ponas tortas (II dalis)

Po pirmojo įrašo apie patarimus šventiniam stalui ilgai vaikščiojau ir vis galvojau, kad nepaminėjau to ir ano, kad pamiršau ir tą, ir šitą.  Kaip bebūtų, kiekvienos šventės šventinio stalo epicentre yra tortas, todėl nutariau pratęsti ir II dalį skirti visą dėmesį tik jo didenybei. Užbėgdama už akių, noriu atsiprašyti mano minčių skaitytojų už pasikartojimus. Jie neišvengiami.

Foto Du Mėnuliai

1. Torto svoris

Naujų taisyklių torto svorio apskaičiavimui tikrai neišrasime, todėl galite drąsiai vadovautis čia išdėstytais patarimais. Gal tik norėčiau atkreipti dėmesį, kad šokoladiniai, sodresnio skonio, tankesnės tekstūros tortai svorio prasme lyginant juos su puraus biskvito tortais bus mažesnės apimties, pvz., šokoladinis ir vanilinio biskvito su uogomis tortai bus skirtingo skersmens, nors jų svoris būtų vienodas.

Kalbant apie individualiai užsakomo torto svorį, noriu atkreipti Jūsų dėmesį, kad paprastai kiekvienas konditeris turi nusistatęs minimalų galimo užsakyti torto svorį.  Kad suprastumėte, ką turiu omeny, pasakysiu, kad 1 kg tortą pagaminti iš principo įmanoma (man vis tiek mažiausias iš esmės gaunasi apie 1,3-1,5 kg kg), bet dažnai tai visai nenaudinga gaminančiajam, todėl, kad tokio super mažo torto savikaina išauga. Na... gal kokiai Maximai, tortus gaminančiai urmu, ir naudinga. Esate tikri, kad norite torto iš ten? Aš, ne  ir turiu tam rimtų priežasčių :)

Foto Du Mėnuliai
Todėl užsakomų tortų svoris paprastai prasideda nuo 2 kg, labai retais atvejais - nuo 1,5 kg. Jei tokios sąlygos netinka, visada galima tortą pasigaminti pačiam ar rinktis iš jau pagamintų, esančių vitrinoje, tortų. Tiesa, jei tortas bus forminis, orientuokitės į minimum 2 kg, o geriausiai apskritai galvoti, kad forminis tortas prasideda nuo 2-3 kg svorio.

2. Torto skonis

Skonis - totaliai individualus reikalas. Vieni mėgsta šokoladą, kiti uogas, treti nori sūrio pyrago, ketvirtiems norisi traškučio... Ir taip be galo, be krašto. O jei dar pradedame žongliruoti tokiomis sąvokomis, kaip mažiau saldus, mažiau riebus, rūgštesnis, galima pamesti galvą.

Foto Du Mėnuliai
Noriu juodu ant balto parašyti, kad visi tortai riebūs ir saldūs (juk todėl ir tortas!), tik nelygu pojūtis, kai torto gabalėlis paliečia jūsų liežuvį. Pavyzdžiui, aš vis dar menu sovietmečiu gamintus ir sviestiniu kremu teptus/puoštus tortus. Brrr... nupurto. Ir taip, sutinku, saldumas irgi turi būti subalansuotas. Tačiau net ir tie putėsiniai, kurie atrodo lengviausi, puriausi, taip maloniai nuslystantys gomuriu, na, tokie nekalčiausi tortai yra riebūs. Tik visas gėris juose, kad juos valgant smegenys fiksuoja informaciją kitaip, nei valgant šokoladinį gabalėlį. Todėl, jei konditerio prašote neriebaus torto ir jis jums tokį pažada, greičiausiai tai bus kažkas netradicinio/ veganiško/ žaliavalgiško ir pan. Ir, jei jau taip iš tikrųjų "bijote" ar nevartojate cukraus, grietinėlės, šokolado, tada siūlau nekvaršinti sau galvos ir pasigaminti želė tortą iš uogų (šiukštu ne iš pakelio). Bus natūralu, subalansuota ir beveik be kalorijų. O svarbiausia, tą lengvai padarysite patys.

Jeigu vis tik nutarėte pasitikėti tuo, kas gamina puikius tortus, identifikuokite, kokio torto norite, t. y. kokie ingridientai privalomi, o kurių galbūt neturėtų būti šiame gaminyje. Tokiu būdu palengvinate paieškas tiek sau, tiek darbą konditeriui. Tik visada pasiteiraukite, ar Jūsų pasirinktas konditerinis gamina norimo skonio tortus. Ir jeigu ne, nedalinkite patarimų, kaip padaryti tą ar aną. Jei jau išmanote, kaip tai turi būti padaryta, imkite ir patys padarykite. Na ir kas, kad visas pasaulis valgo medaus tortą ar Napoleoną, galbūt tas konkretus konditeris irgi juos mėgsta, bet pats negamina ;) Juk, nuėję pas akių gydytoją, nesitikėsite, kad jis Jums išoperuos apendicitą :)

3. Torto išvaizda

Torto išvaizda - fantazijos reikalas. Tai dar labiau individualu, nei torto skonis. Renkantis tortą, pavartykite to konditerio tortų albumą, kad suprastumėte, ar tikrai norite pas šį specialistą užsakinėti tortą. Kiekvienas konditeris, kaip ir dailininkas, siuvėjas, juvelyras, turi savo braižą, stilių, todėl nereiktų pykti, jei pamatęs Jūsų norus, konditeris atsisakys gaminti norimą tortą. Daugeliu atvejų tai nereiškia, kad jis nemoka/negali, tiesiog kiekvienas profesionalas sieks išsaugoti savo stilių ir viziją. Ir  be abejo, jei konditerio vizija netenkina Jūsų norų, visada turite teisę rinktis tokį konditerį, kuris sutiks įgyvendinti Jūsų svajonę. Tik nepamirškite, visos svajonės kainuoja!


Foto Du Mėnuliai
Tiesa, nė vienas konditeris netaps profesionalu ir neįgis patirties, jei nebus tie iš kliento pusės pasitikėjimo kupini pirmieji kartai - pirmas dviaukštis ar triaukštis tortas, pirmas, dengtas cukrine mase, pirmas glazūruotas "prancūziukas"... Aš iki šiol esu dėkinga už tokius pirmus kartus draugams, bičiuliams, pažįstamiems, kaimynams ar net visai svetimiems žmonėms, kurie pasitikėjo ir leido kurti, kurie tikėjo, kad aš stengsiuosi ir nenuvilsiu. Tai beprotiškai svarbu!

Ir dar. Asmeniškai man nepatinka plagiatai. Plagiatais vadinu tortus, kuriuos reikia padaryt tiksliai pagal pateiktą foto. Neteigiu, kad kaip pavyzdys kitų darbai gali būti, bet leiskite konditeriui kurti, suteikiant savą braižą. Negaliu nepaminėti, kad man pačiai geriausi/šauniausi/gražiausi/labiausiai vykę darbai tie, kuriems "aprangą" galėjau išrinkti pati. Beje, jie sulaukia daugiausiai "like" tiek Facebook tinkle, tiek Instagram'e. Iš tikrųjų turbūt sunkiausia gaminti tokį tortą, kurį iki pat smulkmenų nupasakoja klientas ir vietos improvizacijai nelieka. Tiesiog, jei konditeris profesionalas (savęs, patikinu, tokia nelaikau, nes tai greičiau  mano saldus hobis/ aistra), jis turi turėti erdvę improvizuoti, kurti, nes kartais tik procese matosi, kad tas tiks, o anas visai ne. Be to, man pačiai labai patinka pats procesas - kai banda sugalvoti detales, kurios atspindėtų vieną ar kitą pageidavimą, norą, o tada mintyse pamažu gimsta vizija, kaip ir kas turi būti, ir... belieka ją įgyvendinti. Ir jei viziją išpildai su kaupu, širdis užsipildo džiaugsmu :)

Ir dar... esu minimalizmo šalininkė.

4. Prieš kiek laiko reikia užsakyti tortą?

Nelygu, kur užsakinėsite. Vienur, jei tai didelė kepykla, gal pakaks ir prieš kelias dienas užsakyti, o kitur, jei konditeris dirba individualiai, reikės ir prieš pora mėnesių. Mano vertinimu, optimalus laikas gimtadieninio torto užsakymui yra 2 savaitės prieš šventę, tuo tarpu krikštynų/vestuvių tortus reikėtų užsakinėti bent prieš mėnesį. Ypač, jei turite specialių pageidavimų.

Be to, mano praktika rodo, kad kiekvienas mėnesis turi kritinį savaitgalį, kai, rodos, švenčia visas pasaulis. Iš anksto be abejo, tokių savaitgalių neatspėsi, bet, jei jau prieš pora mėnesių dėl to savaitgalio pasipila užklausos, žinau, bus bummm. Prie kritinių datų taip pat priskirtinos visos šventės - Kalėdos, Naujųjų Metų sutikimas, Velykos, išleistuvės mokyklose ir darželiuose, Mamos/ Tėčio dienos. Tad, kaip aš dažniausiai sakau, kuo anksčiau rezervuosite datą, tuo ramiau galėsite laukti šventės. Juk iš esmės gimtadieniai mus ištinka kiekvienais metais tą pačią dieną, ar ne? Nuo pareigos jo nepamiršti atleidžiu nebent gimusius vasario 29 d.

Foto Du Mėnuliai
Tad, jei norite torto su figūrėlėm/ gausybe gėlių/ netradicinės formos, planuokite torto užsakymą iš anksto. Pavyzdžiui, mano sūnus savo gimtadieninių tortų išvaizdą apgalvoja prieš gerus 4 mėnesius. Kadangi jo noruose dažnai visokių įdomių dalykėlių yra (futbolo aikštė/ formulės bolido formos tortas ir pan.), turėdama pakankamai laiko, galiu apgalvoti gamybos koncepciją, susibraižyti brėžinius, jei reikia ir t. t. Taip, taip, kartais torto gamybai reikalingi brėžiniai. Visai kaip pas siuvėją!

Suprantu, kad kartais nutinka force majeure ir tenka bandyti užsakyti tortą likus 5, 3 dienoms ar net paskutinėms valandoms iki gimtadienio. Ne kartą teko gelbėti ne tik gimtadienius, bet ir vestuves, nes "laimingiems" būsimiems jaunavedžiams atšaukdavo ne tik torto užsakymą prieš pat šventę, bet ir visą užsakytą šventės vietą. Tačiau tokiu atveju kliento norų apribojimas yra tiesiog būtinybė, nes konditeriai, kad ir kaip bemylėtų savo darbą, nėra visagaliai. Čia pametėsiu akmenį į klientų daržą - jei užsakinėjate tortą paskutinę naktį, būkite realistai ir nereikalaukite neįmanomų dalykų. Taip, mano paskutinės savaitės praktika rodo, kad tortą galima pagaminti viso labo per gerą valandą. Tačiau čia yra didelis BET - ne bet kokį tortą, o tik tokį, kuris gali būti pagaminamas per tokį protu nesuvokiamą trumpą laiką. Tam, kad ant Jūsų šventinio stalo nutūptų šventės vertas tortas, reikia iškepti biskvitą, jį atvėsinti, paruošti pertepimą, papuošti, leisti susistovėti ir t. t. Tiesiog yra daug laiptelių, kurių jums gal ir nebūtina žinoti, bet turite suvokti, kad torto gamybos procesas žymiai ilgesnis nei sumuštinio sutepimas. Nė vienas konditeris profesionalas nerizikuos savo geru vardu ir nedarys torto bet kaip, o laiko ir torto paruošimo santykį tinkamai įvertinti gali tik jis pats.

5. Torto kaina

Suprantu, kad, kai esi tik valgytojas ir tavo kiekviena diena nėra susijusi su saldumynais, svarbiausia yra pats faktas - skanus ir gražus arba gražus ir skanus tortas. Nežinau, kurią jo savybę reikėtų statyti ant pjedestalo (skanus, bet neišvaizdus tortas nekels apetito, o atvirkštinis variantas paliks svečius be saldaus kąsnelio), bet, jei nebus nė vienos, tikrai kelsite klausimą "už ką aš mokėjau?"


Foto Valentina.Du, tortas Du Mėnuliai
Kalbant apie tuos atvejus, kai ir skanu, ir gražu, reikia žinoti, kad pigu negali būti. Ne todėl, kad pigu nereikštų kokybės, nors tame tiesos yra. Individualus kepinys, kaip ir individualiai siūtas drabužis, individualiai suprojektuota spinta ir t. t., visada turės savo kainą. Urmu gaminami gaminiai turi kitą savikainą, jų puošimas yra standartinis, svoris iš anksto neplanuojamas, tiesiog gaminami standartiškai ir tiek. Net tuose pačiuose prekybos centruose užsakant individualų tortą, kaina šauna aukštyn. Tad, jei jau nusprendėte palepinti save ir savo svečius, nepagailėkite pinigėlių tortui. Geriau brangesnis, mažesnis, bet tikrai gardus, o ne abejotinos kokybės ir skonio.

Kai patys kepate namuose pyragą/tortą, paprastai neskaičiuojate nei elektros, nei įrankių kainos, nei rankų darbo vertės. O tai juk irgi kainuoja. Konditeriai savo tarpe mėgsta pajuokauti, kad ponios šventinei šukuosenai ar makiažui pinigų negaili, o va šventiniam stalui kartais pritrūksta. O juk paprastai svečiai prisimins, ne kaip kas atrodė, o ką valgė ir gėrė. Ir jei su šventiniu stalu bus ne kas, prisimins ne tik jūsų svečiai, bet ir jūs.

Tikiu, jog suprantate, kad geros kokybės produktas pigus būti negali, tačiau ir tarp geros kokybės produktų galite rasti kainų nuo iki ir čia jau jūsų teisė rinktis. Tikrai nepulsiu ginti ir pritarsiu, kad kartais kainos būna gerokai išpūstos ir pažiūrėjus į gaminį, niekaip negali suprasti, kur šuo pakastas. Taip pat nenustebkite, jei gaminio kaina išauga dėl įvairių detalių, kurių gamyba užima kartais daugiau laiko nei pats tortas, arba dėl to, kad užsakinėjate paskutinę minutę. Tai nėra noras iš jūsų pasipelnyti, o greičiau kompensacija už papildomas konditerio darbo valandas. Manau, kad toks principas galioja bet kur, jei siekiate gauti paslaugą paskutinę minutę.

6. Torto reikia šiandien - ką daryti???

Kaip jau rašiau, tikrai gyvenime būna nenumatytų aplinkybių, kai reikia torto čia ir dabar. Jei jau tikrai torto reikia čia ir dabar, einate į gerą vardą turinčią kepyklėlę ir renkatės iš to, kas padėta vitrinoje. Jei visgi turite 1 ar kelias dienas, bandykite užsakyti skanėstus pas savąjį konditerį. Visada yra šansas, kad pasiseks. Nesitikėkite, kad konditeris yra visada on-line. Tokiu tikrai itin skubiu atveju rekomenduoju skambinti telefonu, o ne rašyti elektroninius laiškus ar naudotis socialiniais tinklais, ką dauguma klaidingai daro. 

Tikiuosi, mano įžvalgos palengvins to išsvajoto torto paieškas, o jūsų šventės bus gardžios iki mėnulio ir atgal!
 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą