2016 m. birželio 17 d.

Pavlovos tortas

Vasara - mano metas visomis prasmėmis. Vasarą, kaip niekad, turiu energijos... energijos nerealizuotoms ir susikaupusioms idėjoms, norams, kurios šaltuoju metu dažnai užmiega meškos miegu. Jau kelis metus nepaliaujamai kepu Pavlovos pyragaičius, bet taip niekad ant stalo nebuvo nutūpęs garsusis Pavlovos tortas. Kai kolegė per tradicinę darbo pyragų dieną mus vaišino būtent šiuo tortu, nusprendžiau, kad turiu pagaliau ir aš iškepti Pavlovos tortą. Ilgai nelaukus taip ir padariau.
 
Pavlovos tortas, foto Du Mėnuliai

Dažnai tenka išgirsti klausimą, kas ta Pavlova? Ir kodėl vadinasi Pavlovos tortu? Iš tikrųjų šis tortas buvo pavadintas balerinos Annos Pavlovos garbei po jos vizito Australijoje ir Naujoje Zelandijoje 1920 m. Vis dar nėra sutariama, kurioje šalyje šis desertas gimė, tačiau niekas nenuginčys, kad tiek Australijoje, tiek Naujoje Zelandijoje jis beprotiškai populiarus.
 
Ir nors jis idealus ir subalansuotas vasarai, bet puikiai tiks ir žiemos šventėms. Traški išorė, minkštas vidus, plaktos grietinėlės debesėliai ir uogų gaiva... O kur dar kiti jo privalumai - labai lengvai pagaminamas, nerealiai "skanus" akims ir be galo greitai suvalgomas :) Galima gaminti vieno aukšto arba dviejų, kaip dariau aš. Vienintelis kepinio minusas - morengas tirpsta nuo drėgmės, tad tikrai nerekomenduoju laikyti šaldytuve pagaminto torto ilgiau kaip 1 parą. Jis yra greito vartojimo desertas.
 
Sugundžiau??? Tuomet marš į virtuvę - nustebinkite save ir namiškius ;)
 
PAVLOVOS TORTAS
6 kiaušinių baltymai
300 g cukraus
420 ml riebios grietinėlės (didelis indelis)
40 g cukraus pudros
5 g vanilės cukraus
šviežių braškių/aviečių ar kt. uogų
 
 
1. Baltymus išplakite palaipsniui berdami cukrų iki labai standžios masės.
2. Ant kepimo popieriaus apsibrėžkite 20 cm skersmens apskritimus (reikės 2 kepimo skardų).
3. Suformuokite 2 papločius ir kepkite 150 laipsnių orkaitėje apie 1 h. Vidus turi likti minkštas.
4. Leiskite papločiams visiškai atvėsti.
5. Išplakite grietinėlę su cukraus pudra ir vanilės cukrumi iki standumo ir pusė masės sukrauti ant pirmo papločio. Ant grietinėlės išdėliokite uogas (jei reikia, supjaustytas, pvz., braškes), uždengti antru papločiu ir procesą pakartokite.
6. Galima kviesti svečius prie stalo ir ragauti!



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą