2016 m. balandžio 3 d.

Kepta višta pagal mamą

Vakar namai kvepėjo vaikyste. Mano vaikyste. Net neabejoju, kad kiekvienas turime kvapą, skonį, pojūtį, prisiminimą, kuris mus akimirksniu sugrąžina į vaikystę. Stengiuosi, kad mano vaikai taip pat užaugtų su panašiais prisiminimais, tik esu tikra, kad jų prisiminimai bus visai kitokie, nei mano. Jie jau dabar kitokie...
 
Foto Du Mėnuliai

Iš vaikystės man labai įsirėžė atmintin močiutės keptos dzūkiškos bulvinės bandos. Deja, jos buvo tikrų tikriausiai nepakartojamos. Keptos pečiuje ant džiovintų kopūstų lapų su puikiu dažiniu. Ech, atrodo, dabar viską atiduočiau už jas...
 
Sąrašas prisiminimų ilgėja, bet grįžtu prie prisiminimų, kurie vis dar gali būti gyvi. Nors ir ne bulvinės bandos, bet pagal mamos receptą (mama jį vadina senovišku) kepta višta puikiai tiko šeštadienio pietums. Gal tik kepiau ne visiškai tradiciškai. Mama paprastai vištą kepa su bulvėmis kartu, o aš nusprendžiau vištą sudėti ant grotelių, o bulves apačioje į skardelę. Ir neruošiau, kopūstų salotų, kurios vaikystėje tiesiog būdavo privalomos. Mmm... vis tiek buvo pasakiškai skanu, beliko tik aplaižyti pirštelius. Ir tikrai nieko sudėtingo ir įmantraus, tik vištą reiktų užmarinuoti bent iš vakaro.
 
Foto Du Mėnuliai
 
KEPTA VIŠTA PAGAL MAMĄ
3 vištos ketvirčiai
druskos
maltos saldžiosios paprikos
kmynų
juodųjų pipirų
4-5 skiltelės česnako
 
5-6 bulvės
pora šaukštų aliejaus
druskos
maltos saldžiosios paprikos
 
 
1. Česnaką smulkiai supjaustyti.
2. Sumaišyti vištai skirtus prieskonius.
3. Vištą įtrinti prieskoniais ir česnaku ir palikti per naktį pasimarinuoti šaldytuve.
4. Bulves nuskusti, supjaustyti ketvirčiais.
5. Skardą iškloti kepimo popieriumi, sudėti bulves, apibarstyti prieskoniais, pašlakstyti aliejumi.
6. Ant skardos uždėti groteles, ant jų sudėlioti ketvirčius.
7. Pašauti į 180 laipsnių orkaitę (infra funkcija) ir kepti apie 1 h 15 min-1 h 30 min. Po 45 min. nuo kepimo pradžios vištų puseles apversti, kad gražiais apskrustų ir kita pusė.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą