2015 m. kovo 2 d.

Vaikyste kvepiančios bandelės su cinamonu

Šiandien taip užsimaniau minkštučių puručių cinamonu ir... vaikyste kvepiančių bandelių. Jas kepu nuolat šaltuoju metų periodu, tik ši žiema - tikra taisyklės išimtis. Gruodis pračiuožė taip, kad susivokiau tik Kalėdų rytą, o sausis buvo skirtas studijos įrengimui, tad bandelėms vis laiko nebuvo. Bet šįryt mane tiesiog užvaldė nenumaldomas noras suleisti dantis į dar šiltą bandelę. Tad nieko nelaukdama nulėkiau į parduotuvę mielių, ir prasidėjo mielinės tešlos ruošimas.
 
 

Cinamoninės bandelės ryškiai įsirėžė atmintin dar vaikystėje. Mama kepdavo dažnai, o mes su sese vos iškepusias valgydavom, užsigerdamos pienu. Toks nenupasakojamas namų jaukumo, saugumo, artumo jausmas! Gal todėl tokias bandeles kepu ir savo vaikams. Matyt, nesąmoningai stengiuosi perduoti tuos jausmus, kurie gyvena manyje...
 
Bandeles kepiau iš pusės normos. Gavosi nei daug, nei mažai - apie 45 nedidukės bandelytės. Jau gailiuosi, kad ne iš visos normos, nes buvo suvalgytos greičiau, nei tikėjausi. Sulaukusi vos dviejų dukra šį kepinį matė pirmą kartą gyvenime ir vis klausė, kas čia, o bebaigdama valgyti jau prašė kitos bandutės. Tiesa, turiu prisipažinti, kad beveik pusę bandelių sušlamščiau pati vos ištraukusi iš orkaitės - negalėjau susivaldyti. Tad esu tikra, kad reikės ryt ar poryt kartoti.
 
Pabaigai pridursiu, kad receptas ne mano mamos, nors jis tikrai panašus. Na, bent jau ingridientai tie patys. Kaip bazinį receptą naudoju mano draugės ir kolegės maisto tinklaraštininkės Astos bandelių su cinamonu receptą iš jos pirmosios knygos  "Kai norisi kažko...".
 
 
CINAMONINĖS BANDELĖS
Tešlai
25 g mielių (gyvų)
250 ml pieno
50 g cukraus
1/ a.š. druskos
75 g sviesto
apie 450 g miltų
Įdarui
50 g sviesto
50 g cukraus
1 v.š. malto cinamono
 
1 kiaušinis aptepimui
  1. Sviestą ištirpinkite nedideliame puode, supilkite pieną ir pakaitinkite, kol mišinys sušils (neturėtų būti per karšta, kad galėtumėte nulaikyti įmerktą pirštą).
  2. Į dubenį sutrupinkite mieles, įpilkite šilto pieno mišinio ir ištirpinkite mieles. Supilkite likusį pieną.
  3. Suberkite druską, cukrų ir didesnę dalį miltų. Užminkykite tešlą. Jei dar reikia miltų, įberkite. Tešlą neturėtų lipti prie pirštų. Užminkę tešlą, palikite ją dubenyje, užklokite švariu virtuviniu rankšluosčiu ir leiskite tešlai pakilti apie 30 min.
  4. Ištirpinkite įdarui skirtą sviestą.
  5. Cukrų sumaišykite su cinamonu.
  6. Pakilusią tešlą dalimis dėkite ant miltais pabarstyto stalo ir iškočiokite. Ištepkite lydytų sviestu ir gausiai pabarstykite cukraus-cinamono mišiniu. Susukite voleliu ir supjaustykite norimo dydžio. Sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir leiskite pailsėti dar apie 20-30 min.
  7. Įkaitinkite orkaitę iki 210 laipsnių.
  8. Bandeles aptepkite kiaušinio plakiniu ir apibarstykite cukraus-cinamono mišiniu. Kepkite apie 10 min.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą