2014 m. gruodžio 16 d.

Šventinis Tres Leches pyragas


Foto Asta E. Gunnarsson, Villa Alps
Šiandien noriu pasidalinti puikiu Tres Leches pyrago receptu, ypatingai tinkančiu šventiniam stalui. O juk šventėms visada norisi kažko gardesnio, naujo, nebandyto!!!
 
Puikiai prisimenu dieną, kai pirmą kartą išvydau ir paragavau Tres Leches pyrago. Padavėja primygtinai siūlė jo paragauti, tačiau meniu buvusi foto man kėlė dideles abejones, nes nei pertepimo, nei kremo... Mano akimis tai atrodė tarsi gabalas biskvito ir tiek. Kaip aš žiauriai klydau!!! Ir tai supratau, atkeliavus jau pirmajam kąsniui iki receptorių. Nuo to laiko, tai buvo mano vienas favoritų ir be galo nuliūsdavau, jei, besilankant tuo metu veikusiame Tres Mexicanos restorane, jo nebūdavo.
 
Ooo, turbūt turėčiau šiek tiek papasakoti apie Tres Leches pyragą, nes tikiu, kad tikrai ne visi žinote, kas čia tokio. Tres Leches (isp. trijų pienų) pyragas yra populiarus Centrinėje, Pietų, Šiaurės Amerikose bei Karibų regione. Tai iš pažiūros paprastos sudėties kepinys, susidedantis iš lengvo puraus biskvito ir ypatingą skonį užtikrinančio trijų pienų mišinio. Šis gardus pyragas puikiai tiks ir mergaitiškam pasisėdėjimui, ir gimtadieniui, ir netgi Kalėdoms.

Foto Asta E. Gunnarsson, Villa Alps
Taigi mano netikėta, bet įstrigusi giliai širdin pažintis su Tres Leches tęsiasi iki šiol. Kelis metus kamavausi tikėdamasi, kad vienas pažįstamas meksikietis išduos savo močiutės receptą, kol galiausiai ėmiau ir pati pradėjau ekperimentuoti. Ir dabar jau galiu drąsiai teigti, kad galutinis mano recepto variantas toks pat gardus, kaip pirmasis kadaise suvalgytas Tres Leches kąsnelis. Todėl visiškai neabejodama sutikau pasidalinti savuoju receptu Debesų žurnale, o taip pat dalinuosi ir čia ;)
 
TRES LECHES PYRAGAS
 
 Pyragui:
6 kiaušiniai
6 g vanilės cukraus
135 g cukraus
167 g miltų
333 g kondensuoto pieno
320 g sutirštinto nesaldinto pieno
150 ml riebios grietinėlės
 
Maskarponės sūrio kremui:
250 g maskarponės sūrio
150 ml riebios grietinėlės
5 g vanilės cukraus
30 g cukraus pudros 
Avietiniam kremui:
2 tryniai
35 g aviečių tyrė
35 g cukraus
35 g sviesto
2 g želatinos 
Papuošimui
spanguolių, cukrinės masės snaigių (nebūtinai)
 
Pyragas:
  1. Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų.
  2. Į kiaušinių trynius suberkite vanilės cukrų ir gerai išplakite.
  3. Kiaušinių baltymus plakite, iki suputos ir tuomet po truputį berkite cukrų. Išplakite iki standžių putų.
  4. Baltymus pakaitomis su sijotais miltais bei įmaišykite į trynių masę. 
  5. Gautą masę supilkite į kepimo formą ir kepkite apie 25-30 min. 180° orkaitėje. 
  6. Kol pyragas kepa, sumaišykite kondensuotą pieną, sutirštintą nesaldintą pieną ir riebią grietinėlę iki vientisos masės.
  7. Iškepusį pyragą su visa kepimo forma apjuoskite standžiai folija. Pyragą subadykite mediniu pagaliuko ir ant viršaus po truputį supilkite visą paruoštą trijų pienų mišinį.
  8. Kai pyragas atvės, dėkite jį į šaldytuvą nakčiai. 
Aviečių kremas:
  1. Želatiną išbrinkinkite vandenyje santykiu 1:6.
  2. Kiaušinių trynius, aviečių tyrę, cukrų sudėkite į dubenį, kurį įstatykite į karšto vandens vonelę. Maišydami kaitinkite, kol masė sutirštės (apie 10 min.). Nukelkite nuo ugnies ir įmaišykite kubeliais pjaustytą sviestą. Galiausiai sudėkite išbrinkintą želatiną ir gerai viską išmaišykite. Aviečių kremą supilkite į stiklainiuką ir pastatykite į šaldytuvą nakčiai. 
Maskarponės sūrio kremas:
  1. Maskarponės sūrį išsukite su cukraus pudra ir vanilės cukrumi.
  2. Grietinėlę išplakite iki standumo ir įmaišykite į maskarponės sūrį.
Surinkimas:
  1. Pyragą išimkite iš kepimo formos. Pyrago šonus aptepkite maskarponės kremu mentele.
  2. Pyrago viršaus puošimui naudokite konditerinį maišelį su pasirinktu antgaliu. Viršaus puošimui naudokite aviečių ir maskarponės sūrio kremus. Taip pat, jei pageidaujate, spanguoles ir snaiges.

 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą