2014 m. birželio 29 d.

Braškių-baltojo šokolado putėsių tortas

Savaitgalį netikėtai susivokiau, kad jau birželio pabaiga. Vadinasi, ir braškių sezonas turėtų jau ilgai netrukti. Ir tuomet apėmė toks nenumaldomas noras atsivalgyti jų iki valiai. Tad į šeštadienių must do sąrašą įrašiau apsilankymą vienoje turgaviečių. O kai jau apsilankiau, tai visus 3 kilogramus jų ir nusipirkau.
 
 
 
Grįžusi namo pataisiau visiems po braškinį glotnutį (smoothie), o po to ėmiausi torto. Dar nepradėjusi jo gaminti, jau alpėjau žinodama, kaip bus skaaaaanu jį valgyti. Jis tiesiog privalėjo būti nepakartojamas. O kadangi noro laikuti neturėjau, tad stengiausi gaminti greitąjį variantą, t.y. be biskvito kepimo. Tiesiog padui panaudojau sausainius, nors čia puikiai tiktų velvetiniui apelsininiui tortui keptas biskvitas.
 
 
 
Tortą dariau 20 cm skersmens tortinėja - ji gavosi pilnut pilnutėlė. Mano džiaugsmui, sakyčiau :D Tad jei nesinori aukšto torto, gali daryti didesnėje formoje.
 
Pats tortas yra dieviškas glotnus, švelnus, putėsiškas, be galo lengvai tirpstantis burnoje. Tiesiog dievų maistas!!! Ir be abejo, braškes galima keisti kitomis uogomis ;)
 
Strongly recommend!
 
 
BRAŠKIŲ-BALTOJO ŠOKOLADO PUTĖSIŲ TORTAS
180 g sausainių (naudojau Selga)
40 g sviesto
apie 1 kg braškių
2 kiaušiniai
2 tryniai
30 g cukraus
10 g vanilės cukraus
15 g želatinos
200 g baltojo šokolado
420 ml riebios grietinėlės
1 v. š vandens
Papuošimui
3 g želatinos
80 ml vandens
maltų pistacijų pabarstymui
 
 
  1. Sausainius sumalkite, sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą ir viską kartu dar kartą sumalkite.
  2. Gautą masę sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą tortinę ir suformuokite rankomis padą.
  3. Šaukite į 175 laipsnių orkaitę ir kepkite 10 min.
  4. Išėmę iš orkaitės, leiskite pagrindui, neišimdami iš kepimo formos, atvėsti.
  5. Perpjautas per pusę braškes išdėliokite palei kepimo formos kraštą, tuomet nepjaustytomis užpildykite likusią pagrindo dalį.
  6. Paruoškite baltojo šokolado putėsius. Želatiną užpilkite trupučiu vandens.
  7. Kiaušinius ir trynius kartu su cukrumi plakite virš puodo su karštu vandeniu, kad masė sušiltų, vėliau statykite į šaltą vandenį (tiesiog pripilu vandens į kriauklę), kad masė atšaltų. Plakti reikės ilgokai, kol viskas virs balsva gerai išpurenta mase.
  8. Išplakite grietinėlę iki standumo.
  9. Tuo pat metu želatiną ištirpinkite šlakelyje vandens ir plakdami supilkite į kiaušinių masę. Viską gerai išmaišykite.
  10. Išlydykite šokoladą.
  11. Plaktą grietinėlę pakaitomis su ištirpintu šokoladu pilkite į kiaušinių masę ir viską gerai išmaišykite.
  12. Pilkite putėsius ant braškių, formą kelis kartus patrankykite į stalviršį ir dėkite į šaldytuvą porai valandų.
  13. Ant sustingusių putėsių išdėliokite pjaustytas braškes.
  14. Išbrinkintą želatiną ištirpinkite vandenyje. Atvėsinkite ir tuomet apipilkite braškes.
  15. Statykite į šaldytuvą. Kai želė sustengs, apibarstykite maltomis pistacijomis.
  16. Geriausia, jei tortuką paliksite stingti per naktį ir tik tuomet išimsite iš formos. jei būsite nekantrūs, kaip aš, tuomet galite skanauti po maždaug 5-6 h.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą