2014 m. gegužės 3 d.

Geriausių pasaulio alyvuogių aliejų degustacija

Vakar teko dalyvauti šauniame renginyje - alyvuogių aliejaus degustacijoje. Beje, pirmą kartą!
 
 
Mūsų draugė LianaItališko skonio gurmanų nusprendė tokia degustacija pamaloninti maisto tinklaraštininkus. Skanavome 6 alyvuogių aliejus: 5 iš jų buvo iš pasaulio geriausiųjų 20-uko, o 1 parinktas tam, kad suprastume, kokio alyvuogių aliejaus nereikėtų vartoti. Pastarasis buvo nupirktas viename didžiųjų prekybos centrų.

Paklausite, ar tikrai jau tie degustuoti aliejai tokie geri? Na, bent jau pasaulinis alyvuogių aliejaus gidas FLOS OLEI 2014, leidžiamas Marco Oreggia ir Laura Marinell, taip teigia, tad neturėčiau nė mažiausios minties tuo abejoti.




Ir tikrai, kai paragauji netinkamo, supranti, kas yra geras alyvuogių aliejus. Tiesa, iš visų degustuotų, kiekvienas išsirinko sau patį tinkamiausią, o kiekvienas degustuotas aliejus skyrėsi savo vaisiškumu, kartumu ir pikantiškumu. Po šios degustacijos supratau, kad visgi esu nuosaikesnių aliejų gerbėja ir pikantiški kol kas ne man, bet geras alyvuogių aliejus namuose tiesiog privalomas.


Foto iš el. žurnalo Debesys
Degustacijos metu sužinojau, kaip tinkamai degustuoti aliejų - visiškai kitoks degustavimo būdas nei... vyno :D Iki šiol esu tik jį degustavusi, na ir dar kavą. Smagi patirtis, smagus vakaras. taip pat sužinojau ir kaip gaminamas geras alyvuogių aliejus, kokie reikalavimai skynimui, perdirbimui, spaudimo temperatūrai ir t.t. Kitaip sakant, kiekvienas geras daiktas privalo būti puoselėjamas, o rankos, kurios kuria gėrį, turi mylėti tą atliekamą darbą, siela džiaugtis, o širdis dainuoti...

Po aliejų degustacijos padegustavau dar ir Tų Kepėjų macarons... Nu ir patirtis nebuvo tokia smagi, kaip aliejų degustacijoje... Atrodė, kad valgau migdolinį sausainį. Sorry, man tai jau jie netiko... Greituoju laiku tikiuosi paragauti dar kokios geresnės kepyklos ar restorano macarons, nes visgi reikia žinoti, ką pati gaminu ir kaip gamina kiti. Jei tik turite minčių, kur tai galėčiau padaryti, brūkštelkit ;)

2 komentarai:

  1. Ech, kaip gaila, kad negalėjau dalyvauti degustacijoje. Aš dabar naudoju aliejų, kurį vienas entuziastas vežasi tiesiai iš Italijos. Ten turi išsirinkęs alyvmedžius, pats dalyvauja spaudimo procese, jo aliejus laikomas tik jo talpose ir atsiunčiamas išpilstytas pagal poreikį. Paragavus to aliejaus - prekybcentrinio nebesinoti, tad buvo labai smalsu paragauti ir ekspertų rekomenduojamo aliejaus :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Geras aliejus paskanina gyvenimą :) Tą, kurį degustavom, rengusi degustavimą moteris irgi važiuoja stebėt viso gamybos proceso, glaudžiai dirba su tais ūkiais. Va tas ir smagu ir tuomet žinai, ką perki, ką valgai :)

      Panaikinti