2014 m. kovo 16 d.

Dzūkiškos šiuškės

Gavėnia... nuostabus metas ramybei, apmąstymams, atradimams... Laukimo metas. Pavasario, tikėjimo, vilties ir šviesos laukimo metas!
 

 
Ir nors šiuo laikotarpiu turėtume apmažinti maisto kiekius ir leisti pailsėti ir mūsų kūnams, valgyti juk norisi ;) Tad labai gerai proga pristatyti kažkada žadėtas dzūkiškas šiuškes. Esu tikra, kad apie dzūkiškas bulvines bandas yra girdėjęs beveik kiekvienas, o aš dar menu ir jų, keptų krosnyje, skonį. Lygiai taip pat iš vaikystės atėjo ir dzūkiškos šiuškės.
 

 
 
Dzūkiškos šiuškės – bulvinių bandų giminaitės. Jos nereikalauja specifinių gamybos sąlygų, kaip bulvinės bandos, bet savo skoniu joms tikrai nenusileidžia. Vos keli ingridientai, truputėlis pastangų ir ant jūsų stalo garuos puikus bulvių patiekalas, patiksiantis tiek senam, tiek jaunam. O prie jo būtinai įsipilkite šalto kaimiško pieno!
 
Tiesa, šis receptas pateko ir į pavasarinį Debesų numerį ;)
 
 
DZŪKIŠKOS ŠIUŠKĖS
500 g bulvių
druskos
1 kiaušinis
110 g miltų
juodųjų pipirų
džiovintų krapų
30 g sviesto
80 g grietinės
miltų formavimui
 
  1. Bulves nuskuskite ir išvirkite pasūdytame vandenyje.
  2. Dar karštas sutrinkite trintuve. Atvėsinkite.
  3. Įmuškite kiaušinį, įberkite prieskonius ir viską išmaišykite.
  4. Įberkite miltų užminkykite tešlą.
  5. Ant gausiai miltais pabarstyto stalo suformuokite apie 1 cm pločio virveles ir supjaustykite jas 1 cm gabalėliais. Sudėkite į miltais pabarstytą skardą ir kepkite 180°C orkaitėje apie 25 min. Po 15 min. nuo kepimo pradžios, šiuškes pavartykite.
  6. Iškepusias šiuškes sudėkite į karščiui atsparius indelius, uždėkite sviesto bei įkrėskite grietinės ir indelius sudėkite į orkaitę dar 10 min.
 

9 komentarai:

  1. Neringa, labai gardžiai skamba šitos šiuškės! Mano šešuras dzūkas, kartais iškepa šiuškių, bet tokių vyriškų, didesniais gabaliukais supjaustytų. O paskui jų neužkepa su sviestu ir grietine, bet neša į stalą sausas, ir valgomos jos vyro šeimoje su tokia specifine su daug pieno išplakta, orkaitėje iškepta kiaušiniene, kaip suprantu, irgi dzūkiška. Iš pradžių buvo labai neįprasta, o dabar jau gardu:) Bet su sviestu ir grietine, manau, būtų jėga, turbūt kažkiek į švilpikus panašu, reikės išbandyti:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kristina, kaip smagu, kad žinai, kas tai ;) O dėl dydžio ir padažo, manau, čia jau kiekvieno kaimo tradicija kitokia ;)

      Panaikinti
  2. Juk čia ir yra švilpikai, tik kitaip vadinami. Mes ir orkaitėje, ir keptuvėje kepam.
    Oi, tos bandos... Atrodytų, paprastas bulvinis patiekalas, bet tai-kažkas tokio! Jau dabar tik prisiminimai. Gal kada kepsiu, jei krosnį turėsim.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Julija, gal ir taip, bet aš visą gyvenimą tik tokiu pavadinimu šį patiekalą žinojau ;) Ir kiek žinau, bent jau Alytaus rajone taip jas ir vadina. O mano vyras vilnietis, net pagaminus, tokio patiekalo apskritai nežinojo ;) Ir dar... atrodo, kad kai kuriuose rajonuose švilpikais vadinami virti bulviniai piršteliai... Tad kiek kaimų, tiek tradicijų :) Bet vis tiek laaabai gardu :)

      Panaikinti
  3. Mūsų toj Alytaus rajono pusėj švilpikais vadina :D

    AtsakytiPanaikinti
  4. Mes Kaune šį patiekalą švilpikais vadinam :) O vyro tėviškėje, Alytaus rajone - šiuškėmis :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Patiekalas vienas, o pavadinimų keli :D

    AtsakytiPanaikinti
  6. Primena vaikystę, vasaros atostogos pas senukus.... Beja Lazdijų rajone juos taip pat šiuškėmis vadina :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ilona, smaguma, man irgi tai vaikystės patiekalas ;)

      Panaikinti