2014 m. sausio 3 d.

Velvetinis apelsininis tortas

Naujametinės nakties vakarienė tęsiasi! Kadangi antis apelsinų padaže jau suvalgyta, laikas desertui!!! Ypatingas desertas ypatingai progai, ne kitaip! Apelsininės panna cotta'os ir apelsinų putėsių tortas.
 
 
 
Šią viziją turėjau dar nuo vasaros, kai buvau apsėsta putėsinių uoginių tortų manijos. Kaip dabar pamenu, sėdžiu naktį palinkusi prie savo tinklaraščio, o galvoje minčių knibždėlynas... Gi žinote, kaip aš dievinu panna cottą. Taip ir gimė vidurnaktį, mėnesienoje dar viena geniali mintis. Bet... kaip buvo juokinga ir kartu smagu, kai po kelių valandų mano mylimos Valerijos iš Cukerkos tinklaraštyje radau tai, ką maniau esu atradusi tik aš :D Pasirodo, Valerija jau buvo pagaminusi panna cottos ir aviečių putėsinį tortą prieš mane. Vadinasi, dviračio išrasti neteks. Na, ir lai... kaip tik pasiimsiu tai, kas geriausia!

Taigi, iš Valerijos pasiskolinau Luca Montersino biskvito receptą ir šokoladinę glazūrą tortui. Visa kita dariau pagal savo patikrintus receptus. Kas buvo sunkiausia - be abejo, torto padengimas šokoladine glazūra, tačiau ir su biskvito gamyba teko pavargti. Visų pirma, vos įmušusi kiaušinius į puodą, suvokiau, kad jie bus kaitinami, o karštą masė plakama. Italai italai!!! Ir nors kiaušiniai cukraus dėka neturėtų pradėti virti, visgi manieji pradėjo, tad teko skubiai traukti lauk ir skubiai plakti - išsiplakė puikiai. Po šio įvykio griežtai sau prisižadėjau, kad kitas pirkinys bus termometras :D
 
Tortas labai minkštas (na, nėra jis "bėgantis", bet gi jo pagrindą sudaro panna cotta ir putėsiai), tad su juo reikia atitinkamai elgtis. Sakyčiau, panašiai, kaip su želė tortu. Kadangi jį tenka išiminėti iš tortinės, dėti ant grotelių glazūravimui ir po to vėl perkeldinėti, tai privertė mane nemažai paprakaituoti :) Beje, glazūravimą atlikau lauke, nors gal to ir nereikėjo, nes šokoladinė glazūra stingo greičiau nei tikėjausi - tai pliusas norint sulaikyti glazūrą vietoje, kita vertus turite dirbti labai greitai, nes kiekvienas nulašėjęs ne vietoje lašelis, ten ir pasiliks.
 
 
 
Ir nepamirškite prieš surinkdami tortą iškloti tortinės maistine plėvele, kad vėliau netektų gailėtis ir torto valgyti šaukštu :)
 
Vos nepamiršau... apie skonį taip nieko ir neparašiau... Tai vienas kitoniškiausių, vienas nuostabiausių, vienas dieviškiausių tortų. TIKRAI!!!! Jis vertas viso įdėto darbo, tirpsta burnoje, švelnus lyg velvetas...ach... gaila, nebeliko nė vieno gabalėlio, o mielai dabar sušlamščiau ir visai nesvarbu, kad laikrodžio rodyklė rodo jau 0:30 :)
 
 
VELVETINIS APELSININIS TORTAS
Biskvitas
125 g kiaušinių
88 g cukraus
75 gr miltų
25 g kukurūzų krakmolo
2 a. š. vanilės cukraus
1/6 a.š. druskos
Panna cotta
(kaitindami pieną ir grietinėlę įtrakuokite apelsino žievelės)
Apelsininis sirupas
sirupas, likęs nuo karamelizuotų apelsinų
Apelsininiai putėsiai
(tik vietoj recepte nurodytų sulčių naudokite apelsinų sultis, tam reikės 2-3 apelsinų)
Šokoladinis glajus
75 ml vandens
125 g cukraus pudros
50 g kakavos miltelių
75 g grietinės
7 g želatinos
25 g sviesto

 
Biskvitas (naudojau 20 cm skersmens atsegamą tortinę):
1. Kiaušinius sudėkite į puodą, ant jų supilkite cukrų. Masę pakaitinkite iki 45 laipsnių. Jei neturite termometro, stebėkite, nes masė šyla gan greitai.
2. Sušilusią masę pilkite į kombainą ir plakite tol, kol masė padidės bent 3 kartus (netrumpai).
3. Suberkite vanilės cukrų ir dar šiek tiek paplakite.
4. Į gautą masę susijokite miltus ir kukurūzų krakmolą, druską. Lengvais judesiais iš apačios į viršų įmaišykite miltus, kad neliktų gumulėlių, bet stengdamiesi, kad masė neprarastų apimties.
5. Viską supilkite į kepimo formą ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 15-20 min.
 
6. Paruoškite ir atvėsinkite panna cottą.
 
7. Atvėsusį biskvitą perpjaukite pusiau.
8. Tortinę išklokite maistine plėvele ir kraukite pirmąjį biskvito sluoksnį.
9. Sulaistykite negausiai apelsininiu sirupu ir supilkite panna cottą.
10. Statykite į šaldytuvą 2-3 h, kol visiškai sustengs. Tiesa, didesnioji dalis panna cottos susigers į biskvitą, tad po gerų 20-30 min. ant viršaus klokite likusią biskvito dalį ir palikite viską šaldytuve nurodytam laikui.
 
11. Paruoškite apelsininius putėsius.
12. Išėmę tortą iš šaldytuvo, vėl sulaistykite sirupu. Ant viršaus kraukite apelsininius putėsius, paviršių išlyginkite ir palikite uždengę maistine plėvele per naktį.
 
13. Tortą atsargiai iškrapštykite iš formos ir pastatykite ant orkaitės grotelių, po jomis būtinai pakišę kokį padėklą ar skardą (naudosim glazūravimui ir kad būtų kur nutekėti šokoladui).
 
14. Pasigaminkite šokoladinį glajų:
Želatiną išbrinkinkite.
Puode nuolat maišydami, kad neliktų gumulėlių, užvirkite vandenį, cukraus pudrą, grietinę ir kakavos miltelius.
Nukelkite nuo viryklės ir sudėkite želatiną.
Į atvėsintą iki maždaug 40 laipsnių masę sudėkite sviestą ir viską gerai išsukite.
Pilkite glajų ant torto vidurio ir leiskite jam pasiskirstyti, bet būkite visada pasiruošę jam padėti tekėti tinkama kryptimi - labai pagelbės silikoninė mentelė.
Kai nusivarvės, tortą dėkite vėl į šaldytuvą. Puošti galite iš karto arba vėliau.

1 komentaras:

  1. Laba diena, Neringa. Planuoju isbandyti jusu tortuka,bet idomu kaip su jo transportavimu? Ar atlaikytu 200km kelione? :-)

    AtsakytiPanaikinti