2013 m. gruodžio 17 d.

Pistaciniai varpeliai su baltojo šokolado glaistu

Kalėdos Kalėdos Kalėdos.... Jaučiu jų alsavimą į nugarą... Tokį stiprų, nenumaldomą, jaukų ir kvepiantį eglute, sausainiais ir, be abejo, meduoliniais nameliais.
 
 
 
Kiek meduolių ir namelių prikepiau per pastarąsias savaites, geriau neklauskite... Tas keistas euforijos jausmas, tapant kiekvieną mažutėlį paryčiais... taip taip, dažnai tai vyksta savo miego sąskaita, bet mano širdis dainuoja.
 
 
 
Taigi, tarp namelių odisėjos, kažkurį savaitgalį spėjau dar prikepti visokiausių sausainukų, kurie dailiai sudėlioti į dėžutes, laukia savo eilės. Be abejo, įdėjų sėmiausi mano mėgstamoje knygoje "Kvepiantys", bet leidau sau šiek tiek paimprovizuoti ir sausainukus gaminti kitokių formų, nei siūlo Daiva. Manau, kad ji nesupyks :) Tiesiog norėjosi vieno kąsnio sausainukų, o mano eglutės forma labiau tinka meduoliams.
 
Ir apskritai Daivos dėka, labai pamėgau vieno kąsnio sausainukus, išpuoselėtus rankomis, tirpstančius burnoje.... norisi dar ir dar ir dar...Turbūt visai būtų smagu pagyventi Austrijoje prieškalėdiniu laikotarpiu, nes kaip ji rašo, austrai tokius sausainėlius kepa tik tuomet, o po to juos pamiršta lygiai vieneriems metams. Sakyčiau, keistuoliai!
 
Na, o dabar grįžkime į Lietuvą. Šiandieną pristatau fantastiškus pistacinius varpelius su baltojo šokolado glaistu. Nesmerkite už foto - šiuo kalėdiniu laikotarpiu jos dažniausiai daromos paskubomis, miltuotomis rankomis ir dar prietemoje :)
 
 


Galų gale, gi ne nuotrauka svarbiausia, nors be abejo, pirmiausiai valgome akimis! Patikėkite, šie sausainėliai nerealūs. Tą supratau, nusprendusi vidury nakties sukrimsti ką nors saldaus, nors ir yra skirti Kalėdoms :) Tiesa, tie kiti, gulintys po varpeliais, su cinamonu, dar malonesni gomuriui, nors išvaizda gavosi nekokia, bet gal kurią dieną pasidalinsiu ir jais.
 
Na, o dabar varpeliai - gaminant kantrybės reikės, tikrai reikės... Tačiau, argi jie neverti to?! Tikrai verti! Pabandykite, nenusivilsite ;)
 
P.S. dariau ne iš visos normos, nes išgliaudžius nusipirktas pistacijas, paaiškėjo, kad jų yra mažiau, nei man reikėtų, tad recepto sudėtines dalis pagal originalą teko proporcingai apskaičiuoti. Ir šį kartą naudojau citrinos žievelę, kurios negaliu pakęsti - supratau, kad turbūt nepakenčiu netinkamai nutarkuotos citrinos žievelės, o tinkamai nutarkuota suteiks puikų kvapą ir skonį.
 
PISTACINIAI VARPELIAI SU BALTOJO ŠOKOLADO GLAISTU
Tešla
50 g pistacijų
60 g sviesto
60 g cukraus
1 a.š. vanilės cukraus
žiupsnelis druskos
1 trynys
90 g miltų
truputis tarkuotos citrinos žievelės (tik geltonos dalies)
 
Glaistas
100 g baltojo šokolado
pistacijų riešutų, cinamono ir cukraus mišinio
 
  1. Pistacijas sumalkite.
  2. Minkštą sviestą išsukite su cukrumi, vanilės cukrumi ir druska.
  3. Įleiskite trynį, suberkite nutarkuotą citrinos žievelę, persijotus miltus. Viską išminkykite ir įsukite į maistinę plėvelę.
  4. Palaikykite tešlą šaldytuve apie pora valandų.
  5. Tarp dviejų maistinės plėvelės sluoksnių iškočiokite maždaug 5 mm storio lakštą, kurį dar kurį laiką palaikykite šaltai.
  6. Iš tešlos varpelio formos pagalbą padarykite sausainukus ir išdėliokite kepimo popieriumi išklotoje skardoje.
  7. Kepkite apie 10 min. 180 laipsnių orkaitėje.
  8. Sausainukus atvėsinkite.
  9. Baltąjį šokoladą išlydykite ir aptepkite kiekvieną sausainuką bei pabarstykite riešutų cinamono mišiniu.
  10. Kai šokoladas sustings, sausainukus dailiai sudėliokite į dėžutes. Jose jie gali išbūti apie 2 savaites.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą