2013 m. lapkričio 14 d.

Obuolių maskarponės musas karamelizuotų meduje avižų apsuptyje: III konkurso užduotis

Trečia konkursinė savaitė... man ji labai labai trumpa, nes užduotis buvo paskelbta antradienio vakarą, o jau ryt išvykstu trumpų atostogų... Tad sužinojusi, kad turime paruošti šventinį desertą iš avižų ir obuolių (arkliukams gi jie labai patinka), kiek sumišau ir, atvirai pasakius, norėjau pasuot, nes nemėgstu daryti visko greitai ir neapgalvotai... Galvoje vis sukosi, kad reikia prašyti termino nukėlimo ir Valerijos sutikimą tam gavau, bet... vėlgi esu iš tų, kurie nenori kelti rūpesčių kitiems, tad vakar pradėtas, šiandien baigtas desertas čia :)
 
 
 
Savai improvizacijai, matyt, įkvėpimo pasisėmiau pirmadienį vykusiame 2013 m. vyno ir desertų derinimo čempionate. Pirma mintis buvo, kad obuoliai ir avižos puikiai dera su cinamonu... Visi žino ne vieną puikaus obuolių pyrago receptą, bet gi čia šventė, Naujametis... Tad norėjosi, kažko šventiškesnio, kažko neįprasto iš įprastų ingridientų ir, be abejo, gražiai pateikto. dar galvojau apie obuolius, įdarytus avižomis, bet ne ne, gi ne Užgavėnių susirinkom švęsti. Ir tada prisiminiau granolą, kaip ji kepdama skaniai kvepia...mmm... Ir be abejonės, maskarponės sūris privalomas!!!
 
Kaip tik vos prieš savaitę nusipirkau žiedą formavimui, tad kodėl jo nepanaudojus. Taip ir gimė mintis pagaminti obuolių maskarponės musą, apsuptą karamelizuotų meduje avižų žiedu.

 
 
Visgi pagaminti avižų meduje žiedą nebuvo taip lengva, kaip tikėjausi. gera mintis, reikalaujanti šiokių tokių įgūdžių :) Dariau visus 3 kartus ir jei tik būčiau turėjusi daugiau laiko (kodėl jo visada trūksta???), būčiau gaminusi ir 4... Tiesa, 3-asis kartas buvo pats geriausias - žiedas susiformavo puikiai, bet per savo kvailumą musą sukroviau tiesiai į jį, o reikėjo pirmiausiai panaudoti metalinį žiedą, o tik vėliau apsupti dailiuoju avižų žiedu... Kaip sakant, pamoka ateičiai ir tobulumui nėra ribų!
 
 
 
Tiesa, papuošimui karamelizavau ir obuolius. Gavosi fantastiški... O pats desertas taip ir dvelkia Kalėdomis, paragavus muso atsiskleidžia visos Kalėdų spalvos - cinamono gaidelės, gvazdikėlių užuominos, švelni struktūra su juntama obuolio rūgštele, o kur dar traškančios meduje avižos ;) Manau, kad ateinančių metų arkliukas turėtų būti patenkintas!!!
 
P.S. laimėti nesitikiu, bet užduotis man patiko, nes privertė susikaupti ir sukurpti idėją per labai trumpą laiką, nors šiek tiek jaučiuosi, kaip studentė paskutinę naktį prieš egzaminą :)
 
 
 
OBUOLIŲ MASKARPONĖS MUSAS KARAMELIZUOTŲ MEDUJE AVIŽŲ APSUPTYJE
Avižų juosta
2 v. š. medaus
1/2 a. š. malto cinamono
8 a. š. avižų dribsnių
Obuolių maskarponės musas
100 ml vandens
4 a. š. cukraus
2 obuoliai
pora lašų žaliosios citrinos sulčių
1 a. š. malto cinamono
3 gvazdikėliai
100 g maskarponės sūrio
1 a. š. vanilės cukraus
3 a. š. kondensuoto pieno
5 g želatinos
šlakelis vandens
Karamelizuoti obuoliai
2 obuoliai
0,5 stiklinės vandens
100 g cukraus
Papuošimui
keletas džiovintų vyšnių
 
Avižų juosta:
  1. Medų pakaitinkite ant silpnos ugnies, suberkite cinamoną ir gerai išsukite.
  2. Suberkite avižas ir viską gerai išmaišykite, kad medus tolygiai padengtų avižas.
  3. Iškirpkite iš kepimo popieriaus norimo storio juosteles ir tolygiai aptepkite jos gauta mase.
  4. Kepkite 175 laipsnių orkaitėje apie 15 min., kol gražiai paruduos.
  5. Dar šiltas suformuokite ant formavimo žiedo ir palikite visiškai atvėsti.
  6. Kai visiškai atvės, atsargiai nuimkite kepimo popierių.
Obuolių maskarponės musas:
  1. Obuolius nulupkite ir supjaustykite mažais kubeliais.
  2. Vandenį ir cukrų užvirkite, suberkite obuolius ir virkite ant lėtos ugnies apie 30 min., vis pamaišydami.
  3. Likus virti 10 min, suberkite cinamoną ir įlašinkite žaliosios citrinos sulčių.
  4. Į nukaistą masę įmeskite gvazdikėlius ir palikite atvėsti.
  5. Atvėsusią masę gerai sutrinkite trintuvu.
  6. Maskarponės sūrį išsukite su kondensuotu pienu ir vanilės cukrumi.
  7. Į išsuktą sūrį supilkite obuolių musą ir viską gerai išmaišykite.
  8. Želatiną išbrinkinkite šlakelyje vandens, o išbrinkusią pakaitinkite ant lėtos ugnies, kad ištirptų ir įmaišykite į obuolių maskarponės masę.
  9. Įdėkite į šaldytuvą ir kai tik masė pradės stingti, krėskite jos į formavimo žiedą.
  10. Grąžinkite į šaldytuvą 30 min.- 1h.
  11. Nuimkite žiedą ir apgaubkite musą avižų juosta.
Karamelizuoti obuoliai:
  1. Obuolius supjaustykite griežinėliais.
  2. Užvirkite vandenį su cukrumi ir pavirkite keletą minučių.
  3. Tuomet sudėkite obuolius ir pavirkite keletą minučių, išgriebkite ir sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
  4. Kepkite 130 laipsnių orkaitėje apie 1,5 val.
  5. Leiskite visiškai atvėsti.
 
Papuoškite musą karamelizuotais obuoliais ir džiovintomis vyšniomis ir tiekite į stalą!

5 komentarai:

  1. Jaučiu, tų avižų skonis turėtų būti puikus ir mums patiktų. Reikės pasigaminti pakramsnojimui.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Julija, avižos tikrai gardžios, ypač, jei mėgstate medų ;)

      Panaikinti
  2. Mes ir avižas kaip mėgstam-ohoho! :)
    Visą skardą tokio traškėsio buvau iškepus. Dar pridėjau saulėgrąžų, rudojo cukraus.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Julija, tai Jums ir granola turėtų patikti ;)

      Panaikinti
  3. Viename labai krūtame restorane teko valgyti avižų ledus su karamelizuotais obuoliais. Manau, čia skonis bus panašus.

    AtsakytiPanaikinti