2013 m. lapkričio 3 d.

Karamelinis kavos tortas

Visą savaitę, nepaisant minčių apie pomidorinę konkursinę užduotį, galvoje sukosi "karamelė karamelė, karamelinis tortas..." Ir kad kas nors pasakytų, kodėl?! Na, vienas galimų atsakymų galėtų būti tai, kad praeitą savaitgalį pagaliau įsigijau naują 20 cm skersmens tortinę  formą ir, be abejo, magėjo ją išbandyti. Na, o kita priežastis - tortų niekada nebus per daug, ar ne?! Bent jau man...

 
 
Ilgai svarsčiusi ir naršiusi po visagalį internetą, supratau, kad visgi geresnio biskvito už Snickers torto biskvitą nerasiu. Tiesa, darbo eigoje jį patobulinau ir manau, kad gavosi dieviškas karamelinis biskvitas. Ir su kepimo milteliais jis visgi geriau iškilo nei su soda, tad sugebėjau supjaustyti net 5 lakštus.
 


Biskvito sulaistymui ir torto sutepimui pasitelkiau Vilmos iš Širšių lizdo patirtį, bet tiek karamelinį kremą, tiek kavos sirupą adaptavau pagal savo poreikius ir viziją. Be to, į 2 biskvito sluoksnius sukroviau dar ir šokoladinio pertepimo. Gavosi, laaaabai fantastiškas  karamelinis kavos tortas, kurį manau, kepsiu ir kepsiu ir kepsiu!!!
 

Tiesa, prieš pateikiant receptą, pasigirsiu Emilijaus (mano šešiamečio sūnaus) įvetinimu - "Mama, labai liuks!" Na, o po to sekė vyro komentaras: "Mama iš laimės net žodžių pritrūko". Tad linkiu, kad ir Jūsų šeimoje nuskambėtų kažkas panašaus ;)


Torto jau nebėra, o savaitgalį pabaigėme su fantastiška meksikietiška vakariene - quesadillas con guacamole. Gaila, suvalgėme greičiau, nei būčiau spėjus užfiksuoti per objektyvą ;)
 
KARAMELINIS KAVOS TORTAS
Biskvitas
250 g miltų
4 a. š. kepimo miltelių
2 kiaušiniai
180 g Rududu
225 g grietinės
190 g cukraus
Kavos sirupas
100 ml stiprios kavos
50 g cukraus
Karamelinis pertepimas
500 g maskarponės sūrio
200 g Rududu
75 g kondensuoto pieno
Šokoladinis pertepimas
100 g juodojo šokolado
50 ml pieno

Biskvitas:
  1. Visus ingridientus virtuvinio kombaino pagalba sumaišykite ir supilkite į kepimo formą (manoji 20 cm skersmens).
  2. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 50 min.-1h. Ar biskvitas iškepė, sužinosite įprastu būdu - įkiškite medinį pagaliuką ir, jei jis liks švarus, vadinasi, jau laikas traukti laukan.
  3. Dar karštą išverskite ant lentutės viršumi į apačią ir leiskite visiškai atvėsti. 
  4. Supjaustykite į 5 sluoksnius.

Kavos sirupas:
  1. Padarykite lietuvišku būdu 100 ml stiprios kavos.
  2. Perkoškite kavą ir supilkite į ją. cukrų. Pakaitinkite viską apie 10 min. ant silpnos ugnies.

Karamelinis pertepimas:
  1. Gerai išsukite Rududu.
  2. Supilkite kondensuotą pieną ir vėl viską išsukite.
  3. Sukrėskite maskarponės sūrį ir viską išmaišykite iki vienalytės masės.
  4. Gautos masės turi pakakti tortui sutepti ir papuošti.
Šokoladinis pertepimas:
  1. Juodąjį šokoladą ir pieną kartu ištirpinkite karšto vandens vonelėje ir gerai išsukite.
Torto surinkimas:
  1. Apatinį biskvito sluoksnį sulaistykite kavos sirupu, kraukite 2-3 šaukštus karamelinio pertepimo ir paskirstykite jį tolygiai.
  2. Dėkite antrą sluoksnį biskvito, sulaistykite kavos sirupu, pilkite pusė šokoladinio pertepimo, išlyginkite. Tuomet kraukite dar apie 2 šaukštus karamelinio pertepimo.
  3. Dėkite trečiąjį biskvito sluoksnį, sulaistykite kavos sirupu ir pertepkite karameliniu pertepimu.
  4. Ant viršaus dėkite ketvirtąjį sluoksnį, vėl sulaistykite kavos sirupu, supilkite likusį šokoladinį pertepimą ir ant jo tepkite karamelinio pertepimo.
  5. Ant viršaus dėkite paskutinį biskvito sluoksnį, sulaistykite kava.
  6. Leiskite tortui susistovėti bent pusdienį, o dar geriau per naktį.
  7. Tuomet likusiu karameliniu kremu aptepkite torto šonus ir viršų ir papuoškite.
  8. Jei nekantrausite ragauti, darykite tai po pusdienio, bet geriausiai būtų palūkėti dienelę ;)

18 komentarų:

  1. Pamacius sio torto recepta, kuris labai viliojanciai atrodo. Nusprendziau, vat jau si, tai tikrai pameginsiu. Ir dvieju dienu darbas, manes nenuvyle. Labai skanu! net labai ir tikrai rekomenduoju kepti, kepti ir dar karta kepti :)

    Aciu Neringa :) Manoji seima, liko suzaveta siuo tortu. Ypac dukrai patiko, nes ji dievina karamele :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Alina, džiaugiuosi, kad šeimai buvo šventė. O aš, kaip tavo dukra, irgi esu karamelės gerbėja ;)

      Panaikinti
  2. Nuostabus tortas! Puikiai tiks saldesniu, "sunkesniu" tortu megejam. Idealus prie kavos puodelio... Biskvitui atskiri plojimai. Nera lengva itikti su tortu sveciam, kuriu amzius nuo 3 metu iki 40. :) Taciau sikart visi, net ir dar labai maza mergyte megavosi situo torciuku. :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Puikus tortas, pacituosiu savo anyta "pragyvebau beveik 62 metus ant sio svieto, ale tokio skanaus torto dar nebuvo teke ragauti. Tiesiog dangiskas skonis"
    manau nieko daugiau sakyti nereikia :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Puikus tortas! Nors nebuvo lengva surasti ta "prakeikta Rududu" beveik savaite paiesku po visa miesta, ir galiausiai improvizavimas pasiteisino visu 100%
    Turbut geriausiai issireiksiu cituodama savo anyta - " Pragyvenau ant sio svieto beveik 62-jus metus ale tokio nuostabaus, burnoje tirpstancio torto dar neteko ragauti!"
    o man belieka tik sutikti su anytos nuomuone ir garsiai pasakyti ACIU NERINGA UZ SI RECEPTA!!!!!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Tortas NUOSTABUS!!! Ačiū už nuostabaus torto receptą ;) Aš, nors ir nemėgstu karamelės,bet galėčiau šį valgyti kasdien :) Jis sotus ir tikrai nėra jau toks saldus ;) Tiesiog,jis tirpstantis burnoje...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai džiaugiuosi, kad Jums patiko ;) Tikiuosi, kad išmėginsite ir kitus mano tortus ;)

      Panaikinti
  6. Puikus tortas! Turbut geriausiai issireiksiu cituodama savo anyta: "Pragyvenau ant sio svieto beveik 62 metus, ale tokio nuostabaus, burnoje tirpstancio torto dar neteko ragauti."
    O man belieka tik sutikti su anytos nuomone ir garsiai pasakyti ACIU Neringa, kad pasidalinai su mumis siuo receptu....

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ilona, labai labai dėkoju už įvertinimą ;) Smagu, kad sulaukusius garbaus amžiaus žmones dar galima kažkuo nustebinti ;) Ir tikrai, bent jau mano aplinkos žmonės, ragavę šį tortą, gyrė ir gyrė ;)

      Panaikinti
  7. Dariau sita tortuka dukrytes gimtadieniui. Puošėja iš manęs nekokia, bet skonis buvo tobulas :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Asta, svarbiausia mamos įdėtas darbas ir rankų šiluma ;) Džiaugiuosi, kad patiko ;)

      Panaikinti
  8. Nuostabaus skonio tortas! Pagaliau sulaukiau ypatingos progos ir isbandziau. Sokolado sluoksniai labai pagyvina. Aciu!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū ;) Jis yra Nr. 1 tarp mano klientų ;)

      Panaikinti
  9. Darėm savaitgalį šį tortą. Aš labai didelė mėgėja eksperimentuoti, bet šį kartą dariau ščyrai pagal receptą:) Viskas gavosi, pastovėjo, ragaujam abi su sese. Atsikandom po pirmą kasnelį, pažiūrėjom viena į kitą, hmmm...skonis kaip tiramisu, kurį aš dažnai darau, tik alkoholio kokio trūksta:) Na žodžiu, skanus tortas, bet labai primena mano tiramisu. Bandysiu jūsų recepte pakeisti šokoladą ir kavą keptais riešutais. Labai skanus mascarpone kremas ir biskvitas! Naudosiu jį dažniau:) Ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Smagu, kad patiko;)
      P.S. Man į tiramisu nepanašu nė kiek, nes visai kitoks gaminys - pradedant biskvitiniais sausainukais ir baigiant kremu :)

      Panaikinti