2013 m. lapkričio 5 d.

Apelsininis moliūgų džemas

Aną savaitę dovanų gavau du gražuolius moliūgus. Iš karto apsidžiaugiau, nes mažoji puikiai valgo košes su moliūgais, o atėjus šaltajam metų periodui gaminsiu vėl moliūgienes, bet... pradėjusi pjaustyti supratau, kad iš karto viso nesudorosim, tad dalį užšaldžiau, o iš kitos puselės nusprendžiau išvirti Kalėdomis kvepiančio moliūgų džemo.
 
 
 
Džemas gavosi nuostabiai kvapnus, ne per saldus ir, netgi sakyčiau, pranoko mano lūkesčius! Jį verdant namuose nusidriekė apelsinų, cinamono ir gvazdikėlių šleifas.

Džemą viriau ilgai - pagal savo ne taip seniai išrastą metodą, kai pirmiausiai palaikau pusė paros su cukrumi, po to verdu ant silpnos kaitros 1-1,5 val., viską sutrinu trintuvu, atvėsinu ir dar kartą užverdu.
 
Tad jei turite moliūgų, o idėjų nelabai, išsivirkite apelsininio moliūgų džemo, kuris puikiai tiks tiek kasdieniniam, tiek Kalėdiniam stalui!!!
 
P.S. nors recepte bus nurodyta, kad reikia 850 g moliūgo, bet jei įdėsite 900 ar visą kilogramą, lygiai kaip ir 800 g, nieko blogą nenutiks. Tiesiog tiek svėrė mano turimas gabalas ;)
 
APELSININIS MOLIŪGŲ DŽEMAS
850 g moliūgo
450 g cukraus
2 apelsinai+ 1 apelsino žievelė
1 a. š. malto cinamono
5 gvazdikėliai
  1. Moliūgą nulupkite, supjaustykite labai mažais gabalėliais/juostelėmis.
  2. Užpilkite cukrumi ir palaikykite pusė paros.
  3. Išmaišykite, kad nusėdęs cukrus neprisviltų ir užvirkite masę. Tuomet sumažinkite kaitrą ir virkite apie 20 min.
  4. Paruoškite apelsinus: nutarkuokite vieno apelsino žievelę be baltosios dalies (galite pasitelkti tarką arba daržovių skustuką). Ją kartu su apelsinais dėsite į moliūgo masę. Iš likusio apelsino išpjaustykite minkštimą, iš likusios dalies išspauskite sultis tiesiai į verdančią moliūgienę. Tą patį padarykite ir su antruoju apelsinu, tačiau jo žievelės galite ir nenaudoti.
  5. Susmulkinkite išpjaustytą apelsiną ir kartu su žievelėmis sudėkite į moliūgienę praėjus 20 min. nuo jos virimo.
  6. Vis pamaišant toliau virkite ant silpnos ugnies moliūgienę dar apie 40-60 min.
  7. Į virimo  pabaigą suberkite maltą cinamoną ir gvazdikėlius.
  8. Išvirusią masę sutrinkite trintuvu ir leiskite pravėsti.
  9. Per tą laiką pasiruoškite stiklainėlius.
  10. Masę dar kartą užvirinkite (tik saugokite, kad neprisviltų) ir dar karštą išpilstykite į stiklainėlius bei sandariai uždarykite.

2 komentarai:

  1. Aš pernai viriau lygiai tokį patį. Ir metodiką beveik tokią pat taikiau, tik sutrynusi nevėsinau ir nevirinau dar kartą. TIk baigėsi moliūgų sezonas, tai nespėjau pasidalinti, o ir dabar rankos neprieina :)
    Man tai rezultatas visai skanus gavosi. Gan neįprastas, bet moliūgo labai ir nesijaučia.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vilma, namiškiai irgi pasakė, kad viskas apelsinais atsiduoda :) Na, matyt, apelsinas galingesnis savo aromatais, nei moliūgas, bet vis tiek gardu ;)

      Panaikinti