2013 m. spalio 22 d.

Riešutinės širdelės su švelniu morengu

Namai kvepia riešutais ir cinamonu... Man patinka tas jaukumo kvapas ir jausmas!!! Tai dar vienas kūrinys iš knygos Kvepiantys. Kaip visada, viskas paprasta, nesudėtinga, bet fantastiškai kvapnu ir gardu!!! Niekaip negaliu sustoti ragauti riešutines širdeles...
 
 
 
Riešutinių širdelių gamybai reikalingi vos keli ingridientai, tačiau jas valgyti galėsite ne visai iš karto - paruošti sausainėliai turi pastovėti per naktį ir tik tuomet būti kepami. Tiesa, knygoje šiuos sausainius rasite visai kitu pavadinimu ir kitos formos, tačiau kas sakė, kad reikia būtent taip juos ir gaminti. Man norėjosi širdelių, kurios gali būti puikiu Kalėdų stalo akcentu, simbolizuojančiu meilę, darną ir ramybę!

Ir dar vienas puikus dalykas - šiems sausainėliams reikalingi tik kiaušinio baltymai (paskutiniu metu pastebėjau, kad daug visko gaminu iš trynių, o baltymų panaudojimas darosi vis labiau "presinguotas")
 
Namuose pasklido apelsinų aromatas, bet apie tai vėliau...
 
Patarimai
  • Ar žinojote, kad cukraus pudrą galite pasigaminti patys - virtuvinio kombaino pagalba sumalkite cukrų ir viskas!
 
RIEŠUTINĖS ŠIRDELĖS SU ŠVELNIU MORENGU
350 g lazdyno riešutų
3 baltymai
250 g cukraus pudros
keli lašai citrinos sulčių
100 g marcipano
20 g cinamono
  1. Lazdynų riešutus paskleiskite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir pakepinkite 10 min. 16 laipsnių orkaitėje. Tai vienas paprasčiausių būdų pašalinti riešutų apvalkalui - beliks pravėsusius riešutus patrinti tarp delnų.
  2. Tuomet virtuvinio kombainu sumalkite riešutus.
  3. Baltymus plakite iki susidarys putos, berkite dalimis persijotą cukraus pudrą ir įlašinkite citrinos sultis. Išplakite iki standžių putų.
  4. Sumaltus riešutus ir marcipaną sumaišykite: naudokite panašią techniką kaip įmaišant šaldytą sviestą į miltus, t. y. marcipaną padalinkite gabalėliais ir įtrinkite į riešutus.
  5. Į riešutus suberkite cinamoną ir viską permaišykite.
  6. 2/3 išplaktų baltymų krėskite į riešutų mišinį ir viską išmaišykite. Masė nesigaus vienalytė dėl riešutų gabalėlių.
  7. Gautą masę krėskite ant maistine plėvele iškloto stalo, uždenkite kitu gabalėliu maistinės plėvelės ir iškočiokite storoką lakštą.
  8. Širdelės formą išpjaukite sausainėlius ir sudėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
  9. Sausainėlius šaukšto/nedidelės lopetėlės pagalba aptepkite likusia baltymų mase ir palikite džiūti per naktį.
  10. Kitą dieną sausainėlius reikėtų kepti apie 8 min. 180 laipsnių orkaitėje. Svarbu, kad neparuduotų baltymai, tad mano praktika rodo (mano sausainėlių baltymai šiek tiek parudavo, bet fantastiškas jų skooonis nenukentėjo visiškai), kad užtektų ir 170 laipsnių karščio.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą