2013 m. spalio 23 d.

Karamelizuoti apelsinai

Kaip visada, namie "mėtosi" bent keli apelsinai... Pati nesu citrusinių vaisių gerbėja, tačiau turiu kelis padėjėjus juos nuperkant!!! O po to jie guli oranžiniais pilveliais į viršų ir tyliai laukia, kol kas nors susipras nusilupti ir suvalgyti... Jau senokai išmokau, kad mano vyrai vaisius valgo tuomet, kai juos padedi po nosimi arba įkomponuoju į kokį nors desertą, pyragą ir pan.
 
 
Taigi, žiūrėjau žiūrėjau į tuos apelsinus ir nutariau, kad reikia man karamelizuotų apelsinų. Dievinu save už tokias netikėtas mintis! Kadangi šį gėrį ir grožį gaminau pirmąkart, tad nusprendžiau visų nenaudoti - prigriebiau tik 2. Turiu pastebėti, kad manieji buvo iš didesnių, priešingu atveju, būčiau supjausčiusi visus 3.

Pasinėriau į oranžinę avantiūrą ir tyliai tyliai tikėjausi, kad kažkas iš to išeis... Tiesa, karamelizuotus apelsinus tikiuosi naudoti tik papuošimui, o ne jų vienų valgymui, nors, panašu, kad galėtų būti visiškai atvirkščiai. Pati taip "užsikabliavau" juos ragaudama, o po to ir vyras kad prilipo... Taigi patys natūraliausi saldainiai, gaila, kad Sofijai Marijai jų dar ragauti ne valia, nors manau, ji jų tikrai nebrokytų ;)
 
 
 
Patarimas
  • Neišpilkite sirupo, kuriame virė apelsinai - bus puikus pagardas blynams, ledams ar tiks netgi torto biskvito sulaistymui.
 
KARAMELIZUOTI APELSINAI
2 dideli (3 mažesni) apelsinai
300 ml vandens (sirupui)
300 g cukraus
 
  1. Apelsinus itin kruopščiai nuplaukite.
  2. Nupjaukite viršūnėlę ir apačią ir supjaustykite 4-5 mm storio riekutėmis.
  3. Sudėkite į verdantį vandenį ir pavirkite apie 15 min. Ši proceso dalis reikalinga, kad neliktų kartumo.
  4. Sirupui skirtą vandenį ir cukrų užvirkite ir pavirkite ant silpnos ugnies apie 15 min.
  5. Nuvarvinkite apelsinus ir sudėkite į pavirintą sirupą. Virkite ant lėtos ugnies apie 1 val., kol apelsinų odelės pasidarys lyg permatomos.
  6. Išvirtus apelsinus nukoškite į sietelį ir gerai nusivarvėjusius išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
  7. Kepkite apelsinus 130 laipsnių orkaitėje maždaug 20-30 min.
  8. Sirupą, kuriame virė apelsinai, pasilikite - bus puikus pagardas blynams, ledams ar tiks netgi torto biskvito sulaistymui.

2 komentarai:

  1. Laba diena,susidomėjau Jūsų receptu ir noriu paklausti, ar šie kvapnūs skanėstai turi būti valgomi nedelsiant, ar galima skanauti ir po savaitės? Ieškau kvapnių valgomų dovanų, tad jeigu jie skanūs išsilaikytų ilgėlesnį laiką, sakyčiau, kad radau tai, ko man ir reikia ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vėluoju su atsakymu, bet bent ateičiai bus - taip, savaitę drąsiai išstovės ;)

      Panaikinti