2013 m. spalio 8 d.

Baltosios meilės pyragas

Jau senokai norėjau pasidalinti mano seniausiu receptu, tik turimos foto buvo tokios nekokios, akd teko laukti rudens, nes šis receptas - Baltosios meilės pyragas - man siejasi su rudeniu :)
 
Iš kur mano receptų knygelėje atsirado Baltosios meilės pyragas jau nepamenu. Jis bene buvo pirmasis kepinys, kurį kepiau niekieno nepadedama, ir, jei gerai pamenu, tai nutiko dar mokyklos laikais. Gal ne veltui ir pavadinimas šio pyrago toks skambus, nes mokykla daugeliui siejasi su pirmąja meile, tokia tyra, nesumeluota, amžina....
 
 
Kartą jį kepiau dovanų mūsų draugams Lianai ir Maksui kaip jaunavedžiams. Tą vakarą pyragą ragavę svečiai sutartinai kartojo, kad pyragas laaaaabai skanus, o nuo stalo dingo ypatingai greitai... Tiesiog pats geriausias įvertinimas šeimininkei :)
 

Ir namie dažnai, ypač rudens ir žiemos vakarais, jį kepu, nes jis paprastas, bet kartu tobulas šaltojo metų laiko desertas. O koks kvapas kutena nosį, kol kepa pyragas - įsitikinsite tik pabandę ;) Jis puikiai tinka ir tiems, kurie neturi kantrybės ir didelių įgūdžių virtuvėje. Receptas patikrintas laiko, uoslės ir liežuvio :), tad primygtinai rekomenduoju!!! :)
 
 
Gardus tiek tik ką iškepęs, tiek ir kitą dieną.
 
BALTOSIOS MEILĖS PYRAGAS   
4 kiaušiniai
                                                                       200 g sviesto
0,5 stiklinės cukraus
1,5 stiklinės miltų
1 pakelio kepimo miltelių
1 v. š. grietinės
1 a. š. vanilės cukraus
1 a. š. malto cinamono
4-5 obuoliai (galima dėti kriaušes arba pamaišyti su obuoliais)
2 bananai
  1. Minkštą sviestą išsukite su cukrumi, suberkite miltus sumaišytus su kepimo milteliais, įdėkite grietinę, 4 trynius ir viską gerai išmaišykite.
  2. Neišsigąskite, tešla bus kiek tirštoka, tačiau vėliau ją „atskies“ plakti baltymai ir vaisiai.
  3. Sudėkite nuluptus ir supjaustytus vaisius, prieskonius ir viską išmaišykite.
  4. Atskirai išplakite baltymus ir suverskite į tešlą.
  5. Viską atsargiai išmaišykite iš apačios į viršų.
  6. Gautą tešlą suverskite į kepimo formą ir pašaukite į 175° orkaitę 30-40 min., kol pyragas gražiai apskrus. Jei pyragas pradėtų per daug ruduoti, o vidus dar būtų neiškepęs, uždenkite jį folija. Ar iškepė, patikrinsite įprastu metodu - sausu mediniu pagaliuku.
  7. Iškepusį pyragą palikite kelioms minutėms pravėsti, supjaustykite gabalėliais ir tiekite su plakta grietinėle ar ledais.

8 komentarai:

  1. Nuostabaus skonio pyragas... belaukdama vyro nepajutau kaip puse sukirtau. Butinai bus pakartojimas ir ne vienas!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Neringa, labai taikliai pasakyta "Jis puikiai tinka ir tiems, kurie neturi kantrybės ir didelių įgūdžių virtuvėje" :) Greitai ir nesudėtingai pagaminamas, tačiau toooks skanus :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Svetlana, džiaugiuosi, kad tiko ir patiko ;)

      Panaikinti
  3. Išbandžiau, labai skanus. Pasirodo, aš panašų kepu vos ne kas savaitgalį, tik maniškiame vietoj daug sviesto - mažiau grietinės. Ir bananų nebūdavo, o nuo šiol bus, nes tiesiog kutena jų kvapas ir saldumas. Ir tešlą gaminu paprasčiau (nors ir šitas paprastas, bet maniškis dar greitesnis), o rezultatas beveik toks pats. Taigi, jei tavo pyragas vadinasi "Baltoji meilė", tai maniškis - "Baltasis greitukas" :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Agnė, pritariu, kad gerai turėtų "greitą" receptą ;) Ir džiaugiuosi, kad ir šis patiko ;)

      Panaikinti
  4. Ačiū, Neringa, už nuostabų receptą! :) Labai skanu, mūsų šeimai patiko. Asmeniškai aš labai mėgstu bananus, todėl kitą kartą dėsiu jų dar daugiau, o obuolių šiek tiek mažiau, nors, žinoma, ir su jais labai gardu! :)
    Reziumuojant, tai paprastas, bet jokiu būdu ne prastas vaisių pyragas, visiems rekomenduoju išbandyti ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Džiaugiuosi, migle, kad patiko ;) Be abejonės, galite vaisius miksuoti, kaip labiau mėgstate. Kaip visada sakau "nebijokite improvizuoti, nes tik tada suskamba maisto simfonija" ;)

      Panaikinti