2013 m. rugsėjo 18 d.

Vietnamietiški Frühlingsrollen

Aną savaitę bevartant savo senąją receptų knygą pageltusias lapais ir ieškant mokyklos laikų varškės apkepo recepto (buvo jau nekepusi visą galybę laiko, bet apie tai kitą kartą), akys užkliuvo už dailia rašysena vokiškai prieš gerą dešimtmetį surašyto Frühlingsrollen recepto su pastaba skliausteliuose - vietnamietiškas patiekalas (daug vėliau sužinojau, nei šis receptas buvo užrašytas, kad šis patiekalas veikiau turėtų būti vadinamas azijietišku, mat plačiai paplitęs visoje Azijoje). Ech, pamaniau, senokai namie juos bedariau ir visą savaitę seilės tysdavo vien apie juos pagalvojus. Bet žinodama, kad tai ne minutės ir ne pusvalandžio reikalas, skaniąją vakarienę pasilikau šeštadienio vakarui.
 
 
Taigi, Frühlingsrollen arba Spring rolls arba Pavasariniai suktinukai mano receptų knygoje atsirado dar 2001 metais, kai turėjau galimybę pastudijuoti viename gražiausių Vokietijos miestelių Münsteryje. Viskas, kas susiję su tais 2001-2002 m. mane be galo jaudina, nes tie metai buvo ypatingi man, provincijos mergaitei, turėjusiai daugybę reikalingų ir nelabai kompleksų, varžymųsi, gimusiai ir augusiai Sovietinėje imperijoje... Tai buvo laikas, kuomet sugebėjau bent kiek įkvėpti pasitikėjimo savimi, užsiauginau sparnus, kurie lig šiol mane skraidina, o tuomet išmoktos gyvenimo pamokos praverčia iki šiol.
 
Taigi, grįžtant prie Frühlingsrollen recepto - jį man padiktavo viena vietnamietė, su kuria kartu krimtome rimtuosius mokslus ir dar po paskaitų dirbome "rimtojoje" bibliotekoje (beje, ten buvo mano pirmieji pačios uždirbti pinigai ir netgi markėmis, o pusmečio jau ir eurais). Peržvelgusi receptą akimis, prisiminiau save tuomet jį užsirašinėjančią - kai kurių produktų (pvz., Glass Nudeln) niekaip negalėjau suvokti, nes pas mus jų gal ir nebuvo, o jei ir buvo, tai ne visi namie gaminantys apie juos žinojo, nes rytietiška virtuvė dar tik skynėsi kelią į mūsų skrandžius; o kai kurie netgi privertė nusišypsoti, pvz., natriogliutomatas arba kitaip skonio stipriklis :)
 
I-asis įdaras

Kadangi pas mus šeimoje ne visi valgo virtas arba labai stipriai apdorotas daržoves, jau esu įpratusi koreguoti receptūrą. Tad ir šis kartas ne išimtis. Todėl gaminau dviejų rūšių įdarus, mat man norėjosi to, artimesnio originalui, varianto, o mano antrajai pusei gaminau specialius suktinukus. Na bet čia buvo lengvesnioji suktinukų gamybos dalis, nes didesnį galvos skausmą sukėlė spring rolls tešlos paieška. Taip taip, niekad net nebūčiau pagalvojusi, kad didesniame prekybos centre jos galėtų nebūti. Tačiau...pasirodo, kad gali. Na, kaip mes mėgstame sakyti "čia Lietuva, čia lietūs lyja".
 
II-asis įdaras
 
Dar šiek tiek apie įdarus. Tas, artimesnis originaliam, susidėjo iš Glass nudeln (po šiai dienai nežinau, kaip šį pavadinimą išversti į lietuvių kalbą, nes pažodinis vertimas tikriausiai, nelabai čia tiktų - "Stikliniai makaronai", o ant pakelio vertimo irgi nėra), vištienos, brokolio, morkos, sojos pupelių daigų,druskos, pipirų; antrasis - vištienos, raudonosios paprikos, šiek tiek brokolio, Glass nudeln, sojos pupelių daigų ir prieskonių.
 
Beje, jei niekad anksčiau neteko dirbti su spring rolls tešla, nesijaudinkite - ji ne tokia įnoringa kaip filo tešla. Jei gerai atšildysite, lakštai kuo puikiausiai atsiskirs vienas nuo kito. Be to, ji pakankamai tasi, nėra greitai plyštanti.
 
Na ir pabaiga dar apie Glass nudeln, kad nereikėtų bandyti jų sverti įdarui - pirkau 100 g pakelį. 2 įdarams sunaudojau apie 1/3 viso pakelio (apie 30 g), o vienam įdarui ėmiau pusė viso mano naudojamo kiekio (apie 15 g).
 
Ir būtinai išsivirkite naminį saldžiarūgštį padažą, nes su tokiu gardumynu pirktinis nederės. Ir...vos nepamiršau, gero balto ar rožinio vyno butelis taip pat labai tiktų! Mano vyras ta proga ištraukė iš savo vyno rūsio rožinį Kthma Keo is Mallia (Limassol, Kipras), 2011!!!
 
 
 
FRÜHLINGSROLLEN (PAVASARIO SUKTINUKAI) SU SALDŽIARŪGŠČIU PADAŽU
apie 30 vnt.
30 spring rolls tešlos lakštų
I-asis įdaras
50 g vištienos
1 morka
3 brokolio žiedynai (tie smulkesni, iš kurių susidaro visa brokolio galva)
1 v. š. sojos pupelių daigų
15 g Glass Nudeln
druskos
pipirų
pora šlakelių sojos padažo
II-asis įdaras
50 g vištienos
1/2 raudonosios paprikos
1 brokolio žiedynas
1 v. š. sojos pupelių daigų
15 g Glass Nudeln
druskos
pipirų
pora šlakelių sojos padažo
 
aliejaus kepimui
Saldžiarūgštis padažas
 
Atšildykite spring rolls tešlą.
 
I-asis įdaras:
  1. Vištieną smulkiai supjaustykite apie 3 cm ilgio juostelėmis.
  2. Morką nulupkite, supjaustykite apie 3 cm ilgio juostelėmis.
  3. Brokolio žiedynus išskaidykite kiek įmanoma smulkiau ir užpylę verdančiu vandeniu palaikykite kelias minutes.
  4. Glass nudeln užpilkite karštu vandeniu ir palaikykite kelias minutes, kad suminkštėtų. Tuomet išėmę iš vandens, supjaustykite 2-3 cm ilgio.
  5. Visus paruoštus ingridientus ir sojos pupelių daigus dėkite į dubenį, pašlakstykite sojos padažu, berkite druskos ir pipirų ir viską išmaišę palikite pastovėti 20-30 min.
II-asis įdaras:
  1. Vištieną smulkiai supjaustykite apie 3 cm ilgio juostelėmis.
  2. Brokolio žiedyną išskaidykite kiek įmanoma smulkiau ir užpylę verdančiu vandeniu palaikykite kelias minutes.
  3. Glass nudeln užpilkite karštu vandeniu ir palaikykite kelias minutes, kad suminkštėtų. Tuomet išėmę iš vandens, supjaustykite 2-3 cm ilgio.
  4. Raudonąją papriką supjaustykite taip pat juostelėmis.
  5. Visus paruoštus ingridientus ir sojos pupelių daigus dėkite į dubenį, pašlakstykite sojos padažu, berkite druskos ir pipirų ir viską išmaišę palikite pastovėti 20-30 min.
Surinkimas:
  1. Imkite spring rolls tešlos lakštą, dėkite prieš save kampu, krėskite šaukštą įdaro ir susukite į ritinėlį.
  2. Dailiam užbaigimui prireiks šlakelio vandens ir šluotelės ar šepetėlio, kuriuo suvilgius vandenyje perbrauksite per tešlos galiuką ir ji lengvai prilips prie suktinuko.
  3. Suktinukus kepkite gerai įkaitusiame aliejuje iš abiejų pusių tol, kol jie gražiai apskrus.
  4. Rekomenduoju valgyti su namie pagamintu saldžiarūgščiu padažu.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą