2013 m. rugsėjo 3 d.

Savaitgalis su draugais

Jau net gėda prisipažinti, bet su kai kuriais draugais taip ilgai dėliojam susitikimų laiką, kad pasimatom dar po poros mėnesių. Panašiai nutiko ir su Kristinos ir Marek šeima. Na bet šeimų susitikimui vieta ir laikas paskirtas. Valio! Taigi - susitikom pas namuose praeitą šeštadienį. Be abejo, turbūt tuo susitikimu labiausiai džiaugėsi vaikai, na bent jau mūsų Emilijus tai taip.
 
svečių belaukiant
O aš turėjau keletą dienų prieš tikrą galvosūkį, o gal greičiau galvosopį, ką gaminti, nes kartotis labai nesinori (užbėgsiu už akių ir pasakysiu, visgi teko kartotis), tuo pačiu norėjosi kažko greito ir neįprasto. Taip begalvodama, prisiminiau, kad šaldymo kameroje yra filo tešlos. Hmmm... ką su ja nuveikti. Nupirkti nupirkau, bet nė žalio supratimo apie ją neturiu. Spring rolls'ų tešla man jau kaip ir sava, o čia...
 
Puoliau naršyti internete ir kolegų, maisto tinklaraštininkų, idėjų radau keletą. Bet labiausiai mane sužavėjo Neringos (čia ne maniškis :D) bloge rastas Krevečių užkandėlės su saldžiai pikantišku padažu receptas. Na o kadangi krevečių negavau, nes virtų neperku, tad teko improvizuoti. Nusprendžiau, kad bus filo tešlos suktinukai su mozarella sūriu, o saldžiarūgštis padažiukas su mažom intervencijom puikiai tiks prie suktinukų. Bet vieną dieną tikiuosi pagaminti ir krevetes filo tešloje.
 

Tiesa, atkreipsiu dėmesį, kad čili pipiriukų nesunaudojau tiek, kiek reikalavo receptas - gal tiesiog maniškiai didesni buvo, tad vietoj 5 supjausčiau 4, o tikrai būtų užtekę ir 3. Jokio imbiero ir išvirtą padažiuką, pagal vyro pageidavimą, dar sutryniau trintuvu. O skonis tikrai fantastiškas, manau, dabar dažnai jį virsiu. Ir ... vos nepamiršau, nusipirkite vienkartinių pirštinių darbui virtuvėje - jų tikrai prireiks pjaustant čiliukus ;)
 
O kalbant apie filo tešlą, neblogų patarimų yra kitos blogerės Nidos tinklaraštyje. Visgi išdėstysiu ir savo pastebėjimus po pirmojo darbo su filo tešla. Lakštai nenorėjo skirtis vienas nuo kito, įtariu tešla dar iki patekimo į mano namus kažkur buvo atitirpinta (gal pakeliui į parduotuvę), todėl buvo vietomis smarkiai susikabinusi. Bet nepasaint to, kažkas gavosi, nors ir nešlaksčiau sviestu kiekvieno lakšto. Antra, ji tikrai puikiai geria sviestą, tad jo reikės nemažai. Trečia, ji nedžiūna taip greitai, kaip kiti rašo, arba kaip aš tikėjausi. Ketvirta, nors rodos suktinukus susukau gana tampriai, sūris vis tiek sugebėjo išbėgti :(
 
 
Ir nepaisant visų neigiamybių, aš norėčiau pakartoti darbą su filo tešla. Gal kada nors aš ją prisijaukinsiu :)
 
 
Patarimai
Būtinai mūvėkite pirštines dirbdami su čili pipirais, priešingu atveju reikės ne kartą kruopščiai plauti rankas, nors ir tai negarantuos aitros nepatekimo ten, kur prisiliesite.
 
FILO TEŠLOS SUKTINUKAI SU MOZARELLA IR SALDŽIARŪGŠČIU PADAŽU
Suktinukai
Filo tešla
Mozarella
žiupsnis druskos
Viduržemio jūros prieskonių
100-150 g sviesto tirpinimui
1 kiaušinis
pora šaukštų pieno
Saldžiarūgšis padažas
60 ml ryžių acto
3 didesni ar 4 mažesni čili pipiriukai
3 skiltelės česnako
6 v. š. cukraus
druskos 
 
Suktinukai:
  1. Pasiruoškite pora šlapių virtuvinių rankšluosčių: vieną naudosite filo tešlai uždengti, kitą - pagamintiems suktinukams proceso metu.
  2. Atitirpinkite filo tešlą iš pradžių ją palikdami šaldytuve bent porai valandų.
  3. Ištirpinkite sviestą.
  4. Supjaustykite mozarella smulkiomis juostelėmis, apibarstykite druska ir žolelėmis.
  5. Imkite filo tešlos lakštą, sutepkite tirpintu sviestu, ant jo dėkite kitą lakštą, vėl tepkite sviestu ir tuomet kraukite trečią lakštą.
  6. Gautą trisluoksnį lakštą padalinkite į 4 dalis ir ant kiekvieno iš jų kraukite mozarellos, suvyniokite suktinuką ir dėkite į popieriumi išklotą skardą.
  7. Suformavus suktinukus, išplakite kiaušinį su pienu ir patepkite suktinus.
  8. Pašaukite į 190 laipsnių orkaitę maždaug 20-30 min., kol gražiai parus.
 Padažas:


  1. Čili pipiriukas įpjaukite, pašalinkite sėklytes ir smulkiai supjaustytą sudėkite į indą, kuriame virsite padažą.
  2. Į jį taip pat keliauja nuluptas ir susmulkintas česnakas bei visi kiti ingridientai.
  3. Visą ruošinį užvirkite ir virkite apie 10 min.
  4. Išvirusį padažą galite sutrinti trintuvu arba vartoti netrintą.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą