2013 m. rugpjūčio 6 d.

Panna cotta su mėlynių-vyšnių putėsiais

Skonių ir kvapų pasaulis galutinai susuko man galvą. Sakysite, na ir kas čia tokio, gi daugelis gamina ir tiek. Gal... tačiau man tai KAŽKAS TOKIO ir ligos simptomai nepraeina. Galvoje sukasi įžūlios mintys apie.. apie kelis projektus. Toks asmenybės susidvejinimas neleidžia ramiai miegoti jau keletą naktų, nes nežinau, ką labiau myliu - tikrąją profesiją, ar naująją aistrą... Dabar toks periodas, jog, rodos, noriu jų abiejų.
 
Ir ta naujoji meilė tikrai stipri. Šiandien teko garbė sudalyvauti vienuose Čiop Čiop kursuose. Nenusivyliau. Kai kurios tiesos buvo senokai žinomos, tačiau išmokau ir nemažai naujo. Na kad ir tai, jog grybų vandeniu plauti negalima. Reikia dailiai kaip dailininkui visus nešvarumus išprašyti lauk teptuku.
 
Tai vat... 3 valandos pralekė labai greitai, tačiau pasižmonėjimas tik dar labiau privertė kauptis įvairioms mintims mano galvoje. Tad dabar bandau mintis dėlioti į atskiras lentynėles šlamšdama panna cotta su mėlynių putėsiais. Kaip gerai, kad tai galiu daryti vidury nakties be sąžinės graužaties!!!


Šis desertas - viena iš daugelio netikėtai kilusių idėjų. Namuose dar buvo likusios kelios vyšnios ir saujelė mėlynių, o panna cotta jau senokai viešėjo mūsų namuose. Ir kadangi kaupiuosi mažosios krikštynų torto dekoravimui, tai pirmą kartą pabandžiau pažaisti su šokoladu. Tad prašau labai nekritikuoti, nes pirmasis blynas nėra tobulas, tačiau aš savimi labai didžiuojuosi, kad bent išdrįsau pabandyti. Mano nuomone, drugelis išėjo visai neblogas, ar ne :) Pasižadu tobulėti šioje srityje, nors dailė nėra stiprioji mano pusė.
 
Beje, šokoladiniu drugeliu buvo visiškai sužavėtas mano sūnus. Tad visiems aišku, kuri taurė jam atiteko :)

Ir tiesa, nors nepretenduoju į Languotos prijuostės auksą, tačiau dalyvauju Cukerkos tinklaraštyje paskelbtoje šio mėnesio temoje "Už stiklo".
 
Kažkada atradau stiklo privalumus ir, jei tik galiu, juos išnaudoju :) Juk prisimenate šventinę želė, gaspačo, panna cotta su aviečių užpilu, braškinį tiramisu... Sakoma, pirmiausiai valgo akys ;) Tiesa?!
 
 
PANNA COTTA SU MĖLYNIŲ-VYŠNIŲ PUTĖSIAIS
Panna cotta
200 ml pieno
200 ml riebios grietinėlės
7 g želatinos
2 a. š. vanilės cukraus
60 g cukraus
šiek tiek vandens
Putėsiai
įvairiomis proporcijomis 150 ml mėlynių-vyšnių sulčių
10 g želatinos
60 g cukraus
1 a. š. vanilės cukraus
20 g kukurūzų krakmolo
200 ml riebios grietinėlės

Panna cotta:
  1. Želatiną išbrinkinkite vandenyje.
  2. Į puodą supilkite pieną, grietinėlę, sudėkite cukrų ir vanilės cukrų. Mišinį maišydami pakaitinkite iki užvirimo.
  3. Nukelkite nuo ugnies, sudėkite želatiną ir maišydami leiskite jai ištirpti.
  4. Ištirpus želatinai, tam, kad mišinys būtų vienalytis ir netyčia neliktų koks želatinos gumulėlis, perkoškite skystį per sietelį ir išpilstykite į pageidaujamas formeles ar stiklines/taures bei statykite į šaldytuvą porai valandų.
Putėsiai:
  1. Želatiną išbrinkinkite šlakelyje vandens.
  2. 100 ml sulčių užvirkite su cukrumi ir vanilės cukrumi.
  3. Likusiose sultyse ištirpinkite krakmolą ir supilkite į verdančias sultis. Trumpai pavirę, nukaiskite.
  4. Želatiną ištirpinkite šakelyje užvirusių sulčių ir supilkite į užkaitintas sultis. Leiskite atvėsti.
  5. Išplakite grietinėlę ir sudėkite ją į pravėsusias sultis. Viską išmaišykite ir supilkite ant sustingusios panna cottos.

2 komentarai:

  1. Niu, brangioji, pirmas mano gaminys bus panna cotta ;) Informuosiu, kaip sekesi. manau, kad prasieisiu per visus Tavo receptukus :) Sekmes , auksaranke !! :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū už palinkėjimus ir tikiuosi, kad neteks nusivilti ;)

    AtsakytiPanaikinti