2013 m. rugpjūčio 20 d.

Netobulas tobulumas

Šiandien dar kartą įsitikinau, kad kartais virtuvėje sukuriamas netobulas tobulumas. Beje, man visai tokie netobuli tobulumai patinka. Kaip reikėtų tokį mano pasakymą suprasti? Suprasite, kai išvysite netobulai tobulus Tokajaus gardučius. Tai dar vienas sausainukų receptas iš knygos "Kvepiantys".

Tokajus Tokajus Tokajus... Kažkodėl mano vyresnėlis iš karto nudžiugo ir šūktelėjo "Japonija" :) Deja deja, teko priversti susimąstyti ir pasakyti, kad visgi ne Tokijų turime omeny. O, kai ir pati susimąsčiau, ar tai Austrija, ar Vengrija, mažasis pasiūlė paklausti tetos Daivos, nes visgi ji Austrijoje gyvena ir ji knygą rašė. Taigi... tuo metu susimąsčiau, ką bendro Tokajaus gardučiai ir Austrija turi. Taip, taip, pagal istorijos raidę kažkada tai buvo viena valstybė, o sausainiai yra vengriškos kilmės, iš Tokajaus regiono. Vadinasi, nieko keisto, kad receptas "gyvas" ir šiuolaikinėje Austrijoje.


Kadangi sausainukai savo gamyba labai panašūs į dvigubus saldukus, nepatariu jų gaminti karštą dieną - sviestinė tešla tiš ir nuotaikos kaip nebuvę. Ir su jais reikia dvigubai daugiau kantrybės, mat glajus labai stipriai kabinasi prie darbo įrankių. Tad, jei neturite nei nuotaikos, nei kantrybės, matyt, jie ne jums ;) Bet rezultatas vertas vargo!!!
 
Kuo dažniau turiu reikalą su sviestine tešla, tuo labiau ją perprantu. Tų įgūdžių labiausiai reikia, kol už lango daugiau nei +20. Tad jau nebešaldau tešlos susukusi į rutuliuką, jei po to ją turiu kočioti. Viską susiruošiu iš anksto (skardas, įrankius, stalą), kad darbas vyktų sparčiau.

 
Nors Tokajaus gardučius gaminau pirmą kartą, manyčiau, kad glajui pakaktų ir pusė tiek ingridientų, kiek jų siūloma naudoti recepte. Tiesa, cukraus pudros ir taip pamažinau. Pertepimui naudojau naminę juodųjų serbentų ir braškių uogienę.
 
Ir neišsigąskite, jei sausainukai nesigaus idealios formos - kai iškeps, sutepsite, bus idealiausi netobuli tobuliausi sausainukai!!!
 
Patarimai:
  • Tešlą šaldykite suformavę kvadratą ar stačiakampį - lengviau bus kočioti.
  • Sausainukus formuokite nedidelio diametro stiklinaite ar stikliuku (manasis 3 cm skersmens).
  • Jei abejojate, ar naudoti naminę uogienę, nes joje uogos didesniais gabalėliais, neabejokite - tiesiog trintuvo pagalba sutrinkite pora šaukštų uogienės, bus puikus džemas ;)


TOKAJAUS GARDUČIAI
(apie 60-65 vnt.)
Tešla
250 g sviesto
žiupsnis druskos
3 tryniai
280 g miltų (man prireikė daugiau)
Glajus
2 baltymai
300 g cukraus pudros (dėjau 280 g)
Pertepimui
pora šaukštų rūgštesnės uogienės 
  1. Minkštą sviestą išsukite su druska.
  2. Po vieną dėkite trynius ir gerai išsukite.
  3. Suberkite sijotus miltus ir užminkykite vienalytę tešlą.
  4. Suformuokite kvadrato ar stačiakampio formos, apsukite maistine plėvele ir dėkite valandai į šaldytuvą.
  5. Po valandos tešlą iškočiokite tarp dviejų maistinės plėvelės sluoksnių maždaug 3 mm storio.
  6. Ant jos tepkite plonu sluoksniu glajų: baltymus iki standžių putų išplakite palaipsniui berdami sijotą cukraus pudrą.
  7. Mažos stiklinaitės ar stikliuko pagalba padarykite mažus pusmėnulius, atitraukdami sausainuką nuo tešlos, ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kad tešla gražiai "susinaudotų", sausainukus formuokite eidami lyg grioveliu.
  8. Kepkite apie 10 min. 150 laipsnių orkaitėje (glajus neturi parusti).
  9. Atvėsusius sausainukus sutepkite po 2 ir palaikykite bent pusdienį prieš ragaudami, kad susistovėtų. Galite laikyti sandarioje dėžutėje keletą dienų, jei tik jie ten užsilaikys!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą