2013 m. rugpjūčio 29 d.

Filosofinė para ir braškių vyniotinis

Kažkada užsisukusi dienos rutinoje stabtelėjau ir pagalvojau "mano para turi tris atskaitos taškus: rytas, vakaras ir naktis". Kažkiek skiriasi nuo normalių žmonių paros gradavimo, ar ne? Na bet mane supras TOS, kurių namuose bent du pypliai, o vienas iš jų dar kūdikis.
 
Rytai pas mus vis dar chaotiški: vienas reikalauja savo porcijos košės, kitam reikia blynų, o aš bandau įgauti formą su kavos puodeliu, lakstydama tarp lovų klojimo, pusryčių darymo ir dar velniai žino ko. 
 
Ir vos nepamiršau paminėti, kad visą laiką mane sekioja dar dvi akys, besitikinčios kokio gardesnio kąsnelio ar ankstyvos vakarienės. Ir pabandyk neduoti - tuomet prasideda teroristinis vyniojimasis apie kojas, miaukimas ir toks pašėlęs lakstymas, kokį tik turi Meino meškėnai. Čia apie ją, mūsų Dakotą.
 
 
Tai va...rytas tęsiasi su savo programa iki vakaro... O vakare viskas stojasi pamažu į vėžias ir tada prasideda nakties laukimas, nes naktis yra tik mano. Visi miega, o aš galiu daryti, ką noriu - rašyti, kepti, svajoti, dėliotis mintis galvoje... ir pabaigti tai, ko nespėjau tarp ryto ir vakaro. Oi, patikėkit, nėra geresnio meto pabūti su savimi, nors niekada nesijaučiu viena, nes jis ten, už lango, moja man ranka. Ištikimasis mėnulis.
 
Taigi anądien dar vakare teko lėkti maisto ir kaip nustebau prekybos centre išvydusi.... BRAŠKES ir dar lietuviškas. Net nesusimąsčiusi pačiupau jas, nes knygoje "Kvepiantys" dar trūko vieno pliuso šios vasaros receptams. Tad šiandien pristatau vyniotinį su braškėmis.
 
Jį pagaminti užtrunka labai nedaug, tačiau keletas patarimų čia praverstų, mat reikalą turime su biskvitu, kurį reikia susukti dar karštą. Tam būtinai reikia švaraus virtuvinio rankšluosčio.
 
Karštas biskvitas sukamas į ritinėlį
 
Originalus receptas reikalauja braškių uogienės, o jos aš nors ir turėjau, bet pagailėjau ir įkrėčiau serbentų su braškėmis uogienės. Nesakau, kad labai didelė klaida buvo, bet vyniotinis gavosi ne saldus, o saldžiarūgštis. Ir kitą kartą turbūt kepčiau biskvitą ne iš visos normos, o iš 3/4, mat nors masė nėra skysta ir gerai leidžiasi būti formuojama skardoje, iškepęs biskvitas man pasirodė per storas. Ir braškių liko, rekomenduojamos normos nesunaudojau.
 



Ir nejuokauju, reikia įgūdžių gražiai susukti vyniotinį jau su įdaru. Man pirmas kartas kaip tas prisvilęs blynas: atrodo lyg ir nieko sunkaus, o vis tiek braškės bandė pabėgti :)
 
Patariu ragauti kitą dieną, nes mes neiškentėm ir ragavom jau po poros valandų - visgi ne tas, vyniotiniui reikia "pailsėti".
 
Patarimai
  • Skardą išklokite kepimo popieriumi taip, kad krašteliai išsikištų - bus lengviau išimti iškepusį biskvitą, jį patiesti ant rankšluosčio.
  • Masės lyginimui ir formavimui skardoje idealiai tiks silikoninė mentelė.
  • Nepadauginkite įdaro: jei matote, kad jo per daug, geriau pagaminkite iš likučių sluoksniuotą desertą.
 
 

 VYNIOTINIS SU BRAŠKĖMIS
Biskvitas
4 kiaušiniai
120 g miltų
160 g cukraus
žiupsnis druskos
1 a. š. kepimo miltelių
3 v. š. karšto vandens
 Įdaras
350 g braškių (man pasirodė per daug, tad drąsiai galite imti 250-300 g)
200 ml grietinėlės
200 g braškių uogienės (naudojau serbentų-braškių)
 
  1. Trynius atskirkite nuo baltymų.
  2. Trynius išsukite su druska ir nedidele dalimi cukraus.
  3. Baltymus plakite, kol suputos, po truputį suberkite likusį cukrų ir išplakite iki standžių putų.
  4. Miltus pakaitomis su baltymų masę krėskite į trynius, supilkite karštą vandenį ir viską gerai išmaišykite.
  5. Masę krėskite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą, išlyginkite paviršių ir kepkite apie 10 min. 180 laipsnių orkaitėje.
  6. Iškepusį biskvitą guldykite ant cukrumi pabarstytą rankšluosčio, nuplėškite kepimo popierių ir kartu su rankšluosčiu susukite į ritinėlį. Palikite atvėsti.
  7. Braškes nuplaukite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais.
  8. Išplakite grietinėlę, į ją sudėkite uogienė ir viską išmaišykite.
  9. Ant atvėsusio ir išvynioto biskvito krėskite grietinėlės, barstykite braškių ir vėl viską suvyniokite. Supakuokite į maistinę plėvelę ir viską palikite šaldytuve per naktį.

3 komentarai: