2013 m. liepos 7 d.

Jūra, smėlis ir... gaspačo

Lietuviškas pajūrys abejingų neturi - vieniems jis patinka, kiti jo nekenčia, tretiems jis tiesiog per daugelį metų įaugęs įprotis. Ir visgi jis puikus su ošiančiomis pušaitėmis, druskingu jūros kvapu, tarp pirštų byrančiu kopų smėliu, kurio vėliau būna prilindę visur, kur tik įmanoma ir ne tik.
Gulbė Palangos Birutės parke
Savaitėlė pajūryje išvalė mintis ir paruošė naujoms. O kiek džiaugsmo buvimas ten suteikė mano berniukui, kuris dūko bangose, statė namus ir pilis iš smėlio, skriejo paspirtuku gatvėmis tarp poilsiautojų ir mėgavosi visais teikiamais malonumais.

 
Tiesa, su saule aš nedraugauju, kažkodėl jis visada mane nudažo raudonai ir gana skausmingai, tad esu tarp tų, kurie saugo savo natūralią spalvą. Beje, ji vis tiek mažumėlę pakito, na ir lai. Nedaug juk galima, tik nepatinka "svilėsiai". Visai, kaip virtuvėje. Na bet čia irgi skonio reikalas.
  
Na o prieš atsipučiant pajūryje, vieną karštą popietę namuose gaminau gaspačo. Turbūt daugelis yra ne tik girdėję, bet ir ragavę, o gal netgi ir gaminę šią nuostabią ispanišką šaltą sriubą. Tai nuostabi alternatyva lietuviškiems šaltibarščiams, juolab, kad daugelio sode, kaime yra auginami pomidorai. Gerai prinokę pomidorai - šios sriubos pagrindas.
 
Gaspačo mūsų namuose atsirado prieš pora metų, kai vis labiau nikome į ispaniškos kultūros vingius. Ir nors pradžioje man atrodė, kad kas čia gali būti skanaus, dabar drįsčiau tvirtinti, kad ji man netgi priimtinesnė nei šaltibarščiai. Tiesiog skonių ir kvapų jūra, ne kitaip: saulės išmyluoti pomidorai, česnakas, drūti agurkėliai, paprikos gaiva.... Gal eičiau gaminti ir dabar, tik kad nesinori dar vieną naktį būti antruoju mėnuliu...
 
Na o jūs pabandykite, jei dar nebandėte, nes vasara karšta ir dar tik įsibėgėja. Greitai pagaminama ir labai skani, gaivi, šalta trintų daržovių ir duonos sriuba. Tikiu, pamėgsite ;)
 
Patarimai
Pomidorų žievelę lengvai nulupsite keletui sekundžių panardindami juos į verdantį vandenį.
 
Gaspačo
4-5 pomidorai
2 agurkai
1 paprika
2 skiltelės česnako
2-3 v. š. alyvuogių aliejaus
druskos
pora riekelių baltos apdžiūvusios duonos
keletas šviežio baziliko lapelių
  1. Pomidorus ir agurkus nulupkite, papriką išdarinėkite ir stambiai supjaustytus sudėkite į indą, kuriame trinsite daržoves.
  2. Į daržoves sudėkite nuluptas česnako skilteles, suberkite druską, supilkite alyvuogių aliejų.
  3. Viską gerai sutrinkite iki vientisos masės.
  4. Duoną pamirkykite vandenyje ir nusunkę sudėkite į daržoves. Viską dar kartą pertrinkite.
  5. Sriubą atšaldykite šaldytuve (palaikykite bent 1 val.). Tuomet supilstykite į stiklines ar nedidelius dubenėlius ir pašlakstykite alyvuogių aliejumi bei papuoškite šviežiu baziliku.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą