2013 m. birželio 9 d.

Sluoksniuotas mini stebuklas

Kiek pamenu iš vaikystės, nė viena didžioji šventė, nė vienas didesnis balius, nepriklausomai, ar jis vyko pas mus ar svečiuose, giminaičių vestuvės, nepraėjo be mano mamos daryto želė torto. Niekur kitur ir neteko kažko panašaus matyti ar ragauti. O tas tortas buvo ypatingas tuo, kad želė visada buvo susluoksniuota labai plonai, torto viršus ornamentuotas vaisiais, o krašteliai papuošti plonai kapota želė. Be to, prie didelio torto šonų būdavo suformuoti kraštai iš puodeliuose šaldytos želė. 

Tuomet, dar sovietiniais laikais, manau, daugeliui tai atrodė kažkoks šedevras. Ir prie to šedevro prisidėdavome ir mes su sese, nors ir nelabai degdavome noru tai daryti. Bet kadangi mūsų namuose šventėms būdavo ruošiamasi gaminant patiems, tai niekur nesidėdavome ir puošdavome puošdavome. O turint omeny, kad sovietmečiu parduotuvėse nieko nebūdavo, tad želė darymas būdavo irgi ypatingas. Skirtingas spalvas išgaudavome iš kompotų, pavyzdžiui, raudona splava – iš vyšnių kompoto, geltona – iš geltonųjų slyvaičių kompoto, o balta – iš pieno.  

Želė mėgstu iki šiol ir gaminu gana dažnai, nes namiškiai irgi jos neatsisako. Tačiau gerai pamenu pirmąjį fiasko su savo pirmagimiu, kai pirmajam jo gimtadieniui dariau tik jam vienam skirtą želė tortą su uogom. Mažasis nė neparagavo, tačiau rankos buvo sukištos iki alkūnių į želė. Ir po to šio skanėsto į burną neėmė ilgai. Bet dabar šlamščia ją, kaip ir mes su vyru. Labai tikiuosi, kad paaugusi mažoji taip pat įstos į mėgstančių želė klubą. 

Taigi želė mūsų namuose dabar nėra tik švenčių desertas. Juolab, kad jos gaminimas viens, du, trys ir viskas. Iš kompotų želė negaminu, tačiau baltąją želė visada darau senoviškai, iš pieno. Man tokia ji skaniausia....ir apskritai balta – pieno – želė man yra pati skaniausia. Čia vėlgi asociacijos su vaikyste, kai gaminant želė tortą su sese laukdavome baltosios želė likučių, kad dar gaminimo vakarą galėtume ja pasimėgauti.  

Tiesa, sugalvojus želė susluoksniuoti plonai, procesas užims daugiau laiko. Bet užtat kaip gardu...mmm po to bus valgyti. Praėjusią žiemą buvo apėmusi kažkokia keista želė manija. Matyt, vėlgi, kaip ir su riešutiniais blynais, įtakojo nėštumo hormonai. Ir pasirodo, kad ne man vienai taip nutiko, ir kitos besilaukiančios mamos turėjo nenumaldomą trauką šiam drebučius primenančiam saldėsiui.

Kadangi sutinkant Naujuosius Metus ir palydint Senuosius buvau jau apskrita kaip pagrandukas, šventėme namuose. Ant šventinio stalo puikavosi sluoksniuotas gardymunas, įpakuotas į šampanines taures. Ir nors tai vienas paprasčiausių ir greičiausiai pagaminamų desertų, galiu patikinti, kad atrodė jis tikrai nepaprastai ir neįprastai. Gal norėtumėt išbandyti ir jūs? Tad pirmyn!

Želė
Pakelis raudonos splavos želė (vyšnių/braškių)
Pakelis geltonos spalvos želė (apelsinų/citrinų/persikų)
Baltoji želė
0,5 l pieno
2 a. š. vanilės cukraus
3-4 v. š. cukraus
15 g smulkios želatinos
poros šaukštų vandens 
  1. Želė iš pakelių pagaminate pagal instrukcijas (paprastai pakelio turinį reikia ištirpinti 0,5 l karšto vandens).
  2. Baltajai želė užmerkite želatiną su keliais šaukštais vandens.
  3. Į pieną suberkite vanilės cukrų ir cukrų ir kaitinkite iki užvirimo.
  4. Nukelkite pieną ir sudėkite išbrinkintą želatiną, maišykite, kol ji ištirps.
  5. Į jūsų pasirinktus indelius/taures/stiklines pilkite vienos iš 3 želė.
  6. Indelius statykite į šaldytuvą.
  7. Kai želė sustings, ant jos pilkite ploną sluoksnį kitos spalvos želė ir t. t. Geriausiai išryškėja geltona ir raudona spalvos, kai baltos želė sluoksnis yra tarp jų.

4 komentarai:

  1. S.O.S.!!!!
    kaip atmatuoti 15g želatinos???

    AtsakytiPanaikinti
  2. O likusi želė nesustingsta, kol sluoksniuoji? Ar atskirai jas virti? Bet jeigu sluoksniuoji mažesniais sluoksniais, tai mažais kiekiais reikės vis iš naujo virti, nes jei per vieną kartą pasiruoši, tai sustings ir sluoksniuojamos, ir laukiančios sluoksniavimo?:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man nesustingsta. be to, ploni sluoksniai greičiau stingsta ir šaldytuve.

      Panaikinti