2013 m. birželio 23 d.

Morenginiai bokšteliai


Mano pirmagimis ruošėsi kelionei prie jūros su močiute. Ta proga jo pasiteiravau, ko norėtų, kad jam iškepčiau vežtis. Atsakymas buvo vienareikšmiškas „Šokoladinių pupų“!!! J Šokoladinių pupų, tai pupų… O tuo pat metu mąsčiau, ką reikės daryti su 5 kiaušinių baltymais. Šaldytuve jau ir taip pora indelių su baltymais, kurie sendinasi ir bus paversti macarons‘ais. Tad dar vienas indelis būtų žiauroka...

Tuomet prisiminiau, kad mano mėgiamoje knygoje „Kvepiantys“ Daiva siūlo iš baltymų pasigaminti morengų. Čia turėčiau stabtelėti, atsikvėpti ir... pasakyti tiesą – kartą juos dariau, bet nepavyko, nes ne iki galo išplakiau baltymus. Bet vakar buvau tikra, pavyks, kadangi jau nemažai praktikos su baltymais gaminant dvigubus saldukus ir macarons‘us.

Taigi, vos užminkiusi šokoladinių pupų tešlą, ėmiausi morenginių bokštelių. Jiems naudojau mažiau cukraus pudros, nei originaliame recepte, ir, manau, kad galėjau naudoti ir dar mažiau, nes bokšteliai gavosi kiek kietoki, o traškumo nedaug, nors išdžiuvo idealiai ir per trumpesnį laiką. Knygos autorė rekomenduoja juos džiovinti apie 3 valandas, man užteko 2,5 valandų. Toks laikas nurodytas ir mano orkaitės naudojimo instrukcijoje. Tiesa, aš ir orkaitės temperatūra 10° mažesnę laikiau. Nemažai pakeitimų? Tiesiog, visuomet gaminant reikia prisitaikyti prie turimos įrangos, įrankių ir oro sąlygų, ką jau ne kartą esu minėjusi.

Morenginiai bokšteliai bus ideali saldi akimirka prie kavos/arbatos puodelio, puikus papuošimas bet kokiam desertui ar tortui. Jei juos laikysite sandarioje dėžutėje, vartoti galėsite apie mėnesį.

Ir vos nepamiršau: jei morenginius bokštelius gaminsite, o šokoladinių pupų ne, tuomet kiaušinių trynius galite panaudoti vanile kvepiančiam kremui ;)

Patarimai
  • Prieš vartojimą kruopščiai nuplaukite kiaušinius: visi negeri parazitai gyvena ne kiaušinio viduje, bet išorėje.
  • Cukraus pudrą būtinai persijokite.
Morenginiai bokšteliai
3 kiaušinių baltymai
240 g cukraus pudros
keli lašai citrinos sulčių
 
  1. Baltymus plakite kol susidarys putos.
  2. Po truputį berkite persijotą cukraus pudrą, įlašinkite citrinos sulčių ir viską plakite iki standžios aksominės masės.
  3. Baltymai bus išplakti, kai juos traukiant susidarys minkštos viršūnėlės.
  4. Konditerinio švirkšto pagalba su žvaigždutės antgaliu suformuokite skardoje bokštelius.
  5. Morengus džiovinkite apie 2,5 valandos 70° orkaitėje.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą