2013 m. birželio 12 d.

Macarons arba prancūziški migdoliniai pyragaičiai

Macarons‘ai buvo tikras atradimas mano virtuvėje. Ir nors pirmas susitikimas su jais įvyko prieš metus viename gražiausių Prancūzijos miestų Bordo (Bordeaux regionas garsėja taip pat puikiausiais ir bene brangiausiais pasaulio vynais), tuomet jie man didelio įspūdžio nepaliko.

Tačiau matant, kaip kitos namų kepyklėlės yra įvaldžiusios šių nuostabių burnoje tirpstančių su sijonėlių gardėsių gamybą, vieną dieną susikaupiau tam ir aš. Ir nustebau – nebuvo taip sudėtinga, kaip kartais sakoma!


Keletas patarimų:
1.      Būtinai turite „pasendinti“ kiaušinio baltymus, bent jau parą iki gaminimo, o dar geriau 3-5 ar net 7 dienas;
2.      Būtina gerai išplakti baltymus;
3.      Migdolų miltai turi būti kiek įmanoma smulkiau sumalti ir, be abejo, persijoti, kaip ir cukraus pudra. Stambesnius gabalėlius, kurie nesusisijos, neišmeskite, susiberkite į sandarią dėžutę - galėsite panaudoti kitiems kepiniams;
4.      Negalima pyragėlių tešlos permaišyti ir pyragėlių perkepti.

Macarons‘ai, arba kaip mano vyresnėlis sūnus sako "prancūziški makaronai" :), tapo neatskiriama mūsų šeimos desertų dalimi, kuria dalinuosi ir su Jumis.

Macarons
100 g migdolų miltų
100 g baltymų
180 g cukraus pudros
35 g cukraus
maistinių dažų, kakavos, jei pageidaujate spalvotų pyragėlių  
Baltojo šokolado ganašas
100 ml riebios grietinėlės
200 g balto šokolado
20 g sviesto
  1. Baltymus plakite iki susidarys putos, tačiau ne iki standumo. Tuomet dalimis berkite cukrų ir plakite, kol baltymai bus išplakti taip, kad iš jų būtų galima statyti bokštus.
  2. Migdolus ar skaldytus migdolus sumalkite kombainu kiek įmanoma smulkiau, jei nepavyko įsigyti migdolų miltų.
  3. Migdolų miltus ir cukraus pudrą kartu persijokite į didelį dubenį. Likusius didesnius gabalėlius riešutų likučių susiberkite į indelį, bus pagardas ledams, blynams ir pan.
  4. Maistinius dažus, nesvarbu, ar jie miltelių ar skysčio pavidalo, aš visuomet dedu/pilu jau maišant baltymus su miltais, nors yra nuomonė, kad miltelius reikėtų sumaišyti su miltais, o skysto pavidalo dažus išplakti su baltymais.
  5. Į miltus dalimis krėskite išplaktų baltymų masę ir maišykite iš apačios į viršų vis įdedant baltymų. Čia labai svarbu nepermaišyti masės, kita vertus svarbu ir tinkamai išmaišyti. Tinkamai paruošta tešla turėtų kristi stambiomis juostomis nuo šaukšto ar lopetėlės. Beje, rekomenduočiau naudoti silikoninę lopetėlę. Ji man buvo tikras atradimas, gaminant macarons‘us, ir dabar tarnauja ir kitiems kepiniams.
  6. Kad macarons‘ai išeitų panašaus dydžio, rekomenduoju ant kepimo popieriais išsipiešti apie 3 cm skersmens skrituliukus. Piešdami skrituliukus, palikite vietos jiems plėstis.
  7. Paruoštą masę sukrėskite dalimis į konditerinį maišelį ar švirkštą su apvaliu antgaliu ir išspauskite ant kepimo popieriaus.
  8. Palikite tešlą pailsėti apie 30-60 min., kad macarons‘ų viršūnėlės kiek apdžiūtų.
  9. Tuomet kiškite į 150° orkaitę 14-16 min. Svarbu, neperkepti, t. y. kad macarons‘ai nepradėtų ruduoti. Iškeptus macarons‘us palikite atvėsti ir tik tuomet nuimkite nuo kepimo popieriaus.
  10. Sutepkite poromis, pertepdami šokaladiniu kremu (nuotraukoje pateikiami su baltojo šokolado ganache'u), uogiene.
  11. Baltojo šokolado ganašą pagaminsite nesunkiai: pakaitinkite grietinėlę su sviestu, kad sviestas ištirptų. Grietinėlė kaitinama iki užvirimo!!! Tuomet nukelkite nuo ugnies, sudėkite gabaliukais sulaužytą šokoladą ir leiskite jam ištirpti. Tuomet gerai viską išmaišykite ir palikite atvėsti. jei ganašas bus skystokas, įdėkite į šaldytuvą kuriam laikui.
  12. Palaikykite macarons'us šaldytuve parą ar net dvi, kad susistovėtų. Bent man jie skanesni kitą dieną.

22 komentarai:

  1. Šaunuolė, Neringa.

    Žaviuosi jauna kūrybinga mamyte.
    Ir kaip surandat laiko tokiems fantastiškiems skanėstams gaminti?

    Dar ne visus receptus perskaičiau, bet jau įdomu tapo....

    Sėkmės

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū už gražius žodžius ;) reikia tik didelio noro, o laiko visada atsiras :)

      Panaikinti
  2. Ilgai vis atidėliojau macarons'ų darymą, bet kai galiausiai ryžausi - nepasigailėjau. Nebuvo taip sunku kaip įsivaizdavau. O skonis, fantastiškas, tiesiog tirpsta burnoje! Svečiams labai patiko :) Macaron'ai mano virtuvėje buvo pirmą, tačiau tikrai ne paskutinį kartą :) Ačiū Neringai! Būtinai išbandysiu ir kitus receptus!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Smagu, kad patiko ir linkiu naujų atradimų ir potyrių ;)

      Panaikinti
  3. Fantastiškai atrodo tavo macarons‘ai, vis negaliu atsižiūrėt :) gal pameni kiek vnt. išeina pagal šį receptą?
    Peonies

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. bijau sumeluoti, bet kažkur apie 15-20 vnt.

      Panaikinti
  4. Ka reiskia "„pasendinti“ kiaušinio baltymus"?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Atskirtus nuo trynio baltymus reikia uždengti maistine plėvele ir palaikyti bent 24 val. šaldytuve. Tai ir vadinama "sendinimu". Nepamirškite išimti baltymų bent 2-3 val. prieš gamybą, kad jie būtų kambario temperatūros.

      Panaikinti
  5. Laba diena,nuostabiai atrodo Jusu macaronai :) noreciau pabandyti pasigaminti,tik pries tai norejau pasiklausti 100g baltymu,tai kiek? 2-3 kiausinio baltymai ar jus sveriat baltymus? Aciu :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. 100 g baltymų yra apie 2-3 baltymai, priklausomai nuo kiaušinio dydžio, bet aš visada sveriu ;)

      Panaikinti
  6. Sveiki, kepiau sausainukus jau ne kartą. Tačiau vis nesigauna tobuli. Pirmus kelis kartus tešla buvo reikiamos konsistencijos, o kai pradėjau kept su pirktiniais migdolų miltais (iš sveikiproduktai.lt) tešla man gaunasi per tiršta, sunku net su švirkštu įspaust. Produktus pamatuoju tikrai tiksliai. Kodėl taip nutinka? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, Simona, nenaudokite gamyboje šiems pyragaičiams pirktinių miltų ;) Turite pasidaryti juos pati. Jūsų fiasko būtent ir slypi jau pagamintuose miltuose. kažkada pati turėjau tokią pat nesėkmę su eko vokiškais migdolų miltais ;) O jei vis tiek nesigaus, kviečių į macarons mokymus, apie kuriuos daugiau info FB Du Mėnuliai profilyje ;)

      Panaikinti
  7. Laba diena.
    Norėjau paklausti, kokį baltą šokoladą naudojate ganašui? Bandau pasigaminti makarons'us. Patys sausainukai gavosi puikiai. O vat šokoladas - nestingsta. Skystas, bėgantis net šaldytuve pastovėjęs. Ar gali būti, kad naudoju netinkamą šokoladą, nors visos proporcijos griežtai pagal receptą?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Buvo klaidingao receptas surašytas ;) Klaidą pataisiau. Baltam šokoladui reikia mažesnio kiekio grietinėlės ;)

      Panaikinti
    2. Viskas aišku :) Bet po paros sustingo man ir su didesniu kiekiu grietinėlės.
      Ir dar supratau vieną dalyką, kad macarons'ams reikia viską kruopščiai pasiruošti, o ne palikti suskaičiuotoms minutėms :)

      Panaikinti
    3. Tas jau tiesa ;) Prancūziškoji elegancija reikalauja tinkamo dėmesio ;)

      Panaikinti
  8. nesupratauuuu! :( kokia forma isspausti tesla? ar ploksti jie turi but? ar kaip kalniukai?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Recepto 7 punkte parašyta, kad tešlą turite sukrėsti į konditerinį maišelį su apvaliu antgaliu ir tada formuoti pyragaičius ant kepimo popieriumi išklotos skardos ;) Tešla turi nebūti tiršta, bet ir ne per skysta. Formuojant neturi nubėgti, bet paviršius turi būti lygus. ;) Galite paieškoti nufilmuotos medžiagos internete, kaip tai vyksta, arba apsilankyti mokymuose ;)

      Panaikinti
  9. Gaminau pirmą kartą ir man jie sutrūko :( kodėl taip nutiko?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Greičiausiai todėl, kad nebuvo pakankamai apdžiovinti ;)

      Panaikinti
  10. Laba diena. Norėjau paklausti kaip išplakti kiaušinio baltymus su cukraus pudra kad būtų galima "statyti bokštus". Man su cukraus pudra niekad neišeina taip :(

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Greičiausiai bėda ne cukraus pudroje. Šiame recepte baltymai plakami su cukrumi ;)

      Panaikinti