2013 m. birželio 27 d.

Damų pusdienis su Pavlovos pyragaičiais

Šiandien kaip niekad turėjau įspūdingą dieną - turėjau svečiuose du brangias damas, kurios į mano gyvenimą atėjo visai skirtingomis aplinkybėmis ir tuomet nebuvos susijusios su maistu. Tačiau šiuo metu abi intensyviai gamina ir yra pavyzdžiu man: Asta, elektroninio žurnalo Debesys įkūrėja ir "variklis", ir Daiva, knygos "Kvepiantys" autorė. Labai džiaugiuosi, kad galiu pažinti šias dvi nuostabias moteris.
 
Seniai turėjau tokį smagų pusdienį moterų tarpe. Plepėjom apie viską ir visos kartu!!! Ir kiek gerų idėjų, patarimų, komplimentų ir paskatinimų buvo išsakyta... Ir taip šilta, miela, jauku buvo... Nerealus jausmas, kurį tikrai kada nors pakartosime gal čia Vilniuje, gal Lince pas Daivą, o gal Stokholme pas Astą... Trys skirtingos šalys, trys mamos, žmonos, virtuvių okupuotojos, namų jaukumo kūrėjos ir nerealių idėjų generatorės.
 


O tokiai ypatingai dienai reikėjo ir kažko gardaus. Tad kepiau tuos be galo gardžiai kvepiančius ir ne tik mūsų butą, bet ir visą namą užkvepinančius braškinius bananinius keksiukus. O ką dar?- galvoje kirbėjo mintis. Minčių nebuvo, o čia kaip tik Valerija savo blog'e Sweet Cukerka pametėjo Pavlovos pyragaičių idėją.

Apie Pavlovos pyragą buvau girdėjusi, bet kažkodėl niekad nekilo noras ir rankos jį daryti. Net gerai nežinau, kodėl. Bet, matyt, šis kartas buvo lemtingas, nes šaldytuve baltymų daugiau, nei reikia, o macarons'ų daryti nenorėjau, plius pyragaičių idėja man labai patiko - maži, dailūs, išvaizdūs, paimti lengva. Receptą minimaliai keičiau: namie ryžių acto neturėjau, tad naudojau paprastą, ir į grietinėlę įbėriau vanilės cukraus. Be jos aš niekaip gaminti saldėsių negaliu :)
 
Na tik dėl to lengvumo gal ne visai taip, nes pyragaičiai labai trapūs gaunasi. Tačiau skooonis pasakiškas. Ir... velniop tas kalorijas, pasimėgaukim regos, uoslės ir skonio teikiamais malonumais: trapus traškantis morenginis pyragaitis, plaktos grietinėlės lengvumas ir vaisių gaiva... Mmmmm...kaip visas šis derinys lengvai tirpsta burnoje ir norisi dar dar ir dar...
 
Pyragaičiai buvo įvertinti visų valgiusių, ir netgi mano vyras pasakė, kad tikrai skanūs, tik va bėda ne vyrams subalansuoti, nes reikia mokėti trapius gražuolius paimti :) Na nieko, vyrai gi ir juvelyrais dirba, tad pirštelius reikia išmokti miklinti.
 
O jūs kibkite į darbą ir taip pat galėsite mėgautis šiais mažais stebuklais.

Pavlovos pyragaičiai

PAVLOVOS PYRAGAIČIAI
2 kiaušinių baltymai
100 g cukraus pudros
1/2 v. š. krakmolo (naudojau kukurūzų)
1/2 a. š. acto
Įdaras
250 ml grietinėlės
1 v. š. cukraus pudros
1 a. š. vanilės cukraus
uogų
  1.  Kiaušinių baltymus plakite iki putų, toliau plakdami dalimis suberkite cukraus pudrą.
  2. Supilkite actą ir suberkite krakmolą.
  3. Viską išplakite iki standžios blizgančios masės.
  4. Konditerinio švirkšto pagalba suformuokite pyragaičių pagrindus bei bortelius.
  5. Kepkite 150° orkaitėje apie 50 min. (kartais man prireikia ir mažiau laiko, jei suformuoju mažesnius pyragaičius). Neišsigąskite, jei pyragaičiai kiek paruduos. Jie nėra tikrieji morengai, tad jiems leidžiama ruduoti.
  6. Leiskite visiškai atvėsti iškepusiems pyragaičiams ir tik tuomet atsargiai nurinkite nuo kepimo popieriaus. Pyragaičiai labai trapūs, tad būkite atsargūs.
  7. Išplakite grietinėlę su cukraus pudra ir vanilės cukrumi. Ja įdarykite pyragaičius ir papuoškite šviežiomis uogomis. 

2 komentarai:

  1. Skonis nepakartojamas :) Tirpstantys burnoje... ir tikrai norisi dar ir dar :)) Tad jau žinau, ką gaminsiu kitam savaitgaliui ;)

    Rasa

    AtsakytiPanaikinti