2013 m. birželio 5 d.

Burokėlių daugiaryžis/Risotto


Kartais būna dienų, kai norisi kažko, o ko, patys nežinome. Oi kaip tuomet sunku apsispręsti, ar norisi saldaus, ar sūraus, o gal kažko naujo neišbandyto.

Taip nutiko ir tąkart, kai laukėme svečių – gerų draugų Maksimo ir Lianos. Norėjosi pirmajam patiekalui patiekti kažką, ko dar nebuvome nė patys, nė mūsų draugai ragavę.

Kelias dienas vyko tikra paieškų kova ir pagaliau mano vyras pasakė, kad tieksime risotto.... burokėlių risotto... Tad iš pradžių išgirdusi vyro pasiūlymą kiek sutrikau, nes rissoto arba lietuviškai daugiaryžis man labiau siejosi su grybais, vištiena, bet nesinorėjo tuometinio savo skepticizmo ir konservatyvizmo kelti į paviršių. Burokėlių risotto pasirodė įdomus, netradicinis, nors jam naudojami mums, lietuviams, įprasti ingridientai, patiekalas.

Galima pridurti, kad patiekalas pasiteisino ir, beje, gali būti gaminamas ir Kūčių vakarienei, nes visi naudojami ingridientai iš esmės yra leistini tą dieną. 

Patarimai:
  1. Risotto pagrindą sudaro sultinys (mėsos, žuvies ar daržovių), tad išsivirkite jį iš anksto.
  2. Risotto formavimui puikiai tiks nedideli dubenėliai, naudojami padažui ir pan. Jo pagalba suformuosite risotto pagrindą ir patį risotto. 
Burokėlių risotto
1 vidutinio dydžio burokėlio
1 pakelio arba 125 g ryžių
1 svogūno
poros šaukštų konservuotų kukurūzų
2-3 stiklinių sultinio (mėsos, žuvies ar daržovių)
100 g sviesto
30 ml ypač tyro alyvuogių aliejaus
 
Papuošimui
tarkuoto kietojo sūrio
forminės baltos duonos 

  1. Karštą sultinį uždengti  ir palikti šiltai.
  2. Keptuvėje ant silpnos ugnies ištirpinkite sviestą alyvuogių aliejuje, sudėkite smulkiai pjaustytą svogūną ir pakepinkite maišant, kol suminkštės.
  3. Į keptuvę sudėkite nuluptą ir smulkiai kubeliais supjaustytą burokėlį ir kepinkite nuolat maišant apie 12 min. Dalį burokėlių atidėkite į indą.
  4. Į likusius keptuvėje burokėlius suberkite ryžius ir kaitinkite maišydami apie 2 min. Tuomet įpilkite 1 stiklinę sultinio ir kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol sultinys bus sugertas. Vėl įpilkite stiklinę sultinio (jeigu reikia, po kiek laiko ir trečiąją) ir nuolat maišydami kaitinkite dar apie 20 min.
  5. Sudėkite į keptuvę atidėtus burokėlius, kukurūzus ir dar pakaitinkite keletą minučių. Risotto paruoštas. Galite patiekti tiek šiltą, tiek šaltą.
  6. Iš forminės baltos duonos išpjaukite apskritimus. Dydį geriausiai atitaikysite pagal dubenėlio formą, kurio pagalba formuosite risotto. Apskritimus apšlakstytus alyvuogių aliejumi keletui minučių įkiškite orkaitę paskrusti ir tuomet ant jų sudėliokite dubenėlio pagalba suformuotus rissoto kalnelius.
  7. Papuoškite kietuoju sūriu.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą