2013 m. birželio 15 d.

Greitasis braškinis tiramisu


Braškės, braškės, braškės... Jų laukiame kiekvienais metais. Nuostabioms raudonskruostėms kvepiančioms uogoms turbūt abejingų nėra. Braškių sezoną atidarėme dar praėjusį ketvirtadienį, vos sužinojau, kad jomis jau prekiaujama. Taip norisi suspėti jomis pasimėgauti, nes braškės vos pasirodo ir jų jau nebėra...
Braškinis tiramisu
 
Kai prasideda uogų sezonas, turbūt galėčiau būti gyva vien jomis. Ir taip būna liūdna, kai šis kvapnusis periodas baigiasi.

Vaikystėje braškes mėgau valgyti vienas, nuskintas dar lysvėje, su cukrumi, su pienu ir batono rieke...Tokia tad buvo mada tuomet kaime pas močiutę. Dabar mano šeimoje jas valgome panašiai ir visi beprotiškai jas mėgstame. O kai norisi kažko rafinuotesnio, tuomet aš kimbu į darbą ir neilgai trukus jau ragaujame braškes kitaip.

O šiandien kaip tik tokia proga pasitaikė, kad reikėjo patiekti atvykusioms į svečius giminaitėms desertą, o jėgų vakar kažką gaminti labai ypatingo nebuvo. Kita vertus, tai ką patiekiau, manau, kad buvo gana subtilu.

Šaldytuve gulėjo dubenėlis braškių, maskarponės sūrio. Tad į galvą atėjo vienintelė mintis – braškinis tiramisu. Tik va naminių damų pirštelių jau nebeturėjau, o kepti laiko nebuvo, tad naudojau pirktinius, bet pažadu greitai šią klaidą ištaisyti ir kitą kartą bus gaminamas tik su namie keptais.

Tiesa, pavadinimą tiramisu pasirinkau greičiau dėl šio deserto sluoksniavimo, bet tikrai nesiekiu, kad jis būtų laikomas tikruoju tiramisu, nes nenaudoju nei žalių kiaušinio baltymų, nei kakavos, nes kakavos nemėgstu, o žalių kiaušinių niekaip neprisiverčiu dėti į burną...

Šis receptas patikrintas laiko ir, patikinu, tikrai vertas dėmesio. Jam pagaminti reikia vos keletos minučių, o skanauti galėsite jau po kelių valandų. Ir, jeigu turite galimybę, darykite į didesnį indą, nes tiramisu „ištirps“ labai greitai.

Braškinis tiramisu yra fantastiškas, burnoje tirpstantis, kvapnus birželio desertas!!! Vėliau vietoj braškių galima naudoti kitas uogas – mėlynes, gervuoges, avietes ir turėsit besikeičiantį vasaros tiramisu.

Patarimas
Gaminkite tiramisu taurėse, stiklinėse – atrodys įspūdingiau ir nereikės jaudintis dėl pateikimo. 

Braškinis tiramisu (6 asmenims)
6-8 damų piršteliai
250 g maskarponės sūrio
200 ml riebios grietinėlės
80 g cukraus pudros
apie 12 didesnių braškių 
  1. Išsukite maskarponės sūrį su cukraus pudra.
  2. Išplakite grietinėlę ir sumaišykite su sūriu.
  3. 6 braškes palikite papuošimui. Likusias supjaustykite griežinėliais, kiekvieną braškę dalydami į 3-4 dalis.
  4. Damų pirštelius supjaustykite nedideliais gabalėliais, kad būtų patogiau sluoksniuoti taurėse.
  5. Kelis pirštelių gabalėlius dėkite į taurės dugną, ant jų krėskite maskarponės kremo, išdėliokite braškių sluoksnį, vėl piršteliai, kremas ir braškės. Taip sluoksniuokite iki viršaus, pabaigdami kremu ir papuošdami likusiomis braškėmis.
  6. Taures dėkite į šaldytuvą keletui valandą ir tiekite į stalą.

5 komentarai:

  1. neesu labai didelė kulinarė, bet šiuo desertu nustebinau visus :) svečiai liko sužavėti, o man pavyko greitai ir lengvai padaryti. dariau su šaldytomis braškėmis, jas sutryniau su cukrumi ir užpyliau ant viršaus, žinokit pasakiškai skanu.ačiū, Neringai, už idėjas :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vaida, kaip smagu, kad visi skaniai pasmaguriavote ;)

      Panaikinti
    2. Turiu klausimą. Ar nereikia pirktinių damų pirštelių pamirkyti į kokį nors skystį (arbatą, kompotą)? Ar užtenka kremo drėgmės, kad per 2 val. permirktu?

      Panaikinti
  2. Būdama Romoje ragavau braškinį tiramisu. Tai kažkas fantastiško. Ruošiuosi gaminti. Noriu paklausti - ar nereikėtų pirktų damų pirštelių pamirkyti kokiame nors skystyje (arbatoje, kompote ar pan.)? Ar užtenka kremo drėgmės, kad permirktų per 2 val?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Asmeniškai aš pirštelių nemirkau. Kiek gaminau, kelių valandų puikiai pakako, bet vėlgi čia priklauso dar ir nuo to, kokios tekstūros norite. Jei labiau sumirkusių, laikykite per naktį.

    AtsakytiPanaikinti