2013 m. birželio 3 d.

Austriškos šokoladinės pupos

Namai jau nuo praeito rudens vidurio kvepia cinamonu, vanile, šokoladu... Rankos taip ir tiesiasi link naujų receptų, naujų derinių, naujų skonių ir potyrių. Knyga „Kvepiantys“ buvo tikras kelrodis ir neišragautos austrų saldžiosios virtuvės vadovas. Šią knygą būčiau įsigijusi, net jei ir nepažinočiau jos autorės, nes joje gausu tiek super paprastų, tiek daugiau pastangų reikalaujančių saldėsių.

Austriškos šokoladinės pupos – dar vienas gražus suteptų po du sausainių pavyzdys.

Nors aš visgi pirmenybę teikčiau dvigubiems saldukams, nes nesu kakavinės tešlos mėgėja. Tačiau, kas ragavo, tikino, kad tikrai gardu. Tiesa, sutepimui naudojau mėlynių džemą ir aviečių uogienę. Galiu drąsiai teigti, kad šį kartą suklydau, ir serbentų rūgštelė būtų geriau derėjusi su saldžia tešla.

Glaistui šokoladą galite naudoti tokį, koks jums patinka – pieninis, juodas, baltas... Aš turėjau pieninio plytelę, jis puikiai tiko.

Ir dar...jei esate greito rezultato mėgėjai, šis gaminys, deja, ne jums, nes šokoladinėms pupoms pagaminti reikia šiek tiek laiko ir kantrybės. Tad jei turite ir vieno, ir kito, pirmyn!

Tešlai
250 g sviesto
150 g cukraus pudros
5 kiaušinių trynių
1 a. š. vanilės cukraus
300 g miltų
50 g kakavos 

Pertepimui
50 g juodųjų serbentų marmelado ar uogienės

 Glaistas
100 g šokolado (juodas, baltas, pieninis – pagal skonį)

 Pabarstymui
maltų moliūgo sėklų
  1. Sviestą išimkite 1-2 h prieš gaminimą, kad jis suminkštėtų. Minkštą sviestą išsukite su cukraus pudra ir vanilės cukrumi.
  2. Po vieną įleiskite trynius.
  3. Suberkite persijotus miltus su kakava ir užminkykite vienalytę masę, nelimpančią prie dubens sienų. Jei masė atrodo per minkšta, įberkite dar miltų.
  4. Įvynioję į maistinę plėvelę, palaikykite tešlą keletą valandų šaltai.
  5. Rankomis suformuotus mažus rutuliukus dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
  6. Kepkite 200° laipsnių orkaitėje apie 10 minučių.
  7. Atvėsiusiems rutuliukams suraskite porą ir suklijuokite marmeladu po du. Orkaitės grotelės puikiai pasitarnauja pupų susistovėjimui.
  8. Nors originalus receptas iš karto siūlo pamirkyti šokolade, aš siūlyčiau suteptus palikti pora valandų susistovėti ir tik tuomet kyštelėti į šokoladą bei pabarstyti susmulkintomis moliūgo sėklomis. Tuomet dar palikite keletui valandų, kad šokoladas sustingtų, o vėliau galėsite gražiai susidėti į dėžutes, kuriuose sandariai laikomos pupos išliks skanios apie pora savaičių.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą