2013 m. birželio 16 d.

Apelsinais kvepiantys šeimos pietūs

Jau turbūt pastebėjote, kad daugelyje savo įrašų nuklystu į vaikystę. Vakar susimąsčiau, kodėl. Ir tikriausiai atsakymas būtų toks - todėl, kad vaikystėje namai kvepėjo kepamais pyragais, mėsos vyniotiniais, cukruotomis bandelėmis ar spurgomis su uogiene... O kur dar mamos pagaminti patys skaniausi pasaulyje virtiniai su varške (šiais laikais kažkodėl vadinami koldūnais), nuostabus bulvių plokštainis, cepelinai, balandėliai, „šiuškės“ (dzūkiškas patiekalas, kuriuo kada nors atėjus rudeniui pasidalinsiu ir su jumis)... Vardinčiau ir vardinčiau.

Beje, tėčio mama, mano močiutė, taip pat Dzūkijos sostinėje savo laiku buvo garsi tortų, ypač vestuvinių, kepėja... Ir nors genuose lyg ir turėtų visa tai būti užkoduota, bet virtuvė mane prisikvietė rimtesniems bandymams gimus sūnui. Matyt, pasąmoningai norėjosi, kad mano vaikai taip pat prisimintų tą jaukų naminio maisto kvapą. Apskritai, maistas ir jo ruošimas man asocijuojasi su šeimos subūrimu. Mes visada apsitariame, ką gaminsime, ko norėtume. Visada bent kartą per dieną susėdame kartu prie stalo. Taip pat galiu pasidžiaugti, kad namie gaminu ne tik aš, bet ir mano vyras. Tik saldėsių kategorija griežtai priklauso man, išskyrus kepamus ant grotelių.
Apelsininė višta/kokosiniai ryžiai/salotos su apelsinais
Taigi grįžtant į vaikystę, dažną sekmadienį mama kepdavo vištą su bulvėmis, o prie jos būdavo kopūstų salotos su majonezu. Šis derinys ilgą laiką mane persiokiojo ir niekaip negalėjau įsivaizduoti, kad višta galėtų būti kepama kitaip. Tačiau jau keleri metai namuose išbandome naujus skonius, derinius, kurie rodos sunkiai turėtų derėti, ir mėgaujamės naujais šedevrais.

Paskutiniu metu turime laimės kepti namines vištas, kadangi mano anyta vis mums parūpina vieną kitą. Niekad neatsisakome ir esame labai dėkingi už tai. Gi visi žino, kad naminis produktas šimtą kartų geresnis už masinės gamybos. Tad ir išmonės prireikia daugiau, kad kiekvieną kartą galėtume mėgautis višta pagaminta kitaip.

Taigi aną savaitę į mūsų namus atkeliavo dar viena višta, kuri norėjo būti skaniai suvalgyta J Pasiruošusi ją marinavimui, pradėjau galvoti, kaip čia ją pagaminus su vasaros natomis. Namie radosi keletas apelsinų, todėl nutariau, kad bandysiu kepti apelsininę vištą.

Turbūt pagalvojote, na jau nesąmonė. Višta ir apelsinas – derinys iš fantastikos serijos. Gal ir taip, bet kadangi višta jau suvalgyta, galiu tik konstatuoti, kad visgi derinys buvo fantastiškas. Šeimos nariai valgė, gyrė, valgė, gyrė... Ir autorystę prisiimu sau, nes į nieką nežiūrėjau, nieko neklausiau, o tiesiog improvizavau, tad kai kurių sudedamųjų dalių kiekiai bus apytiksliai. Ir apskritai, virtuvėje tikslumo stengiuosi vengti, taip lengviau atsiduoti tuo metu užplūdusiam polėkiui.

Šalia gardžiosios apelsinais dvelkiančios vištos pagaminau kreminius kokosinius ryžius a al Jamie Oliver ir salotas su apelsinais a la Neringa. Kokosiniai ryžiai man pasirodė dieviški ir tikrai dažniau atsiras ant mūsų pietų stalo, o salotos su apelsinais buvo gera vasaros gaivumo dozė. Apsivalgymas, ne kitaip!

Patarimai:
  • Vištą pamarinuokite iš vakaro arba bent jau ryte.
  • Jeigu turite galimybę, rinkitės kaimišką vištą.
  • Vištą palaikykite kambario temperatūroje bent 30 min., o jei nepamiršite ir visą valandą, iki kepimo.
  • Visas daržoves gerai nuplaukite, o apelsinus galite pamirkyte vandenyje su soda. Sakoma, kad taip žūsta chemikalai.
Apelsininė višta
1 višta
1 didelis arba 2 mažesni apelsinai
2 v. š. alyvuogių aliejaus
druskos
pipirų
1 v. š. modenos balzaminio acto
½ a. š. garstyčių
Ryžiai
1 indelis kokosų pieno (200 ml)
ryžių (tiek, kiek tilps į indelį nuo kokosų pieno)
pusė citrinos
400 ml vandens
Salotos su apelsinais
gera sauja įprastų lietuviškų salotų lapų (galite rinktis ir kitokias)
3 pomidorai
1 nedidelis svogūnas (arba ½ didelio svogūno)
2 dideli apelsinai
2 v. š. alyvuogių aliejaus
1 v. š. modenos balzaminio acto
1 a. š. garstyčių
1 a. š. vorčesterio padažo
druskos
½ a. š. cukraus
  1. Užmarinuokite vištą: apelsiną perpjaukite per pusę ir išspauskite sultis į indą, kuriame marinuosite vištą. Apelsino žievelės neišmeskite, vėliau ją sukišite į višto vidų, kad sustiprėtų apelsino skonis.
  2. Į apelsinų sultis supilkite alyvuogių aliejų, balzaminį actą, sudėkite garstyčias, suberkite druską, pipirus. Viską išmaišykite, kad ingridientai gerai susimaišytų.
  3. Dėkite vištą į indą, gerai ištrinkite mišiniu, sudėkite apelsino žieveles į vištos vidų ir palikte marinuotis šaldytuve. Jei marinuosite iš vakaro, ryte vištą pagaldykite kitą puse.
  4. Vištą išimkite iš šaldytuvo bent 30 min. prieš kepimą, kad mėsa nebūtų šalta.
  5. Prieš kepimą vištos neapverskite, kad odelė nebūtų šlapia. Taip gražiau apskrus. Dėkite į kepimo indą, į jo apačią supilkite marinatą ir šaukite į 200° orkaitę ant apatinės pakopos. Kepkite apie 1-1,5 h, priklausomai nuo vištos dydžio ir vidury kepimo būtinai ją apverskite.
  6. Kol višta kepa, pagaminkite salotas: apelsinus perpjaukite per pusę. Vieno apelsino sultis išspauskite į dubenį, kuriame gaminsite salotas. Likučius išgramdykite ir meskite lauk, o apelsinų puselės pasilikite - pasitarnaus salotų pateikimui.
  7. Į apelsinų sultis supilkite aliejų, modenos balzaminį actą, vorčesterio padažą, įkrėskite garstyčių, berkite druskos ir cukraus. Viską išmaišykite.
  8. Nuplautas, nuvarvintas ir supjaustytas salotas dėkite į paruoštą mišinį.
  9. Supjaustykite pusžiedžiais svogūną ir taip pat dėkite į mišinį. Salotas su svogūnų pavartykite dubenyje, kad susimaišytų su mišiniu ir palikite 30 min. pasimarinuoti.
  10. Iš antrojo perpjauto apelsino išpjaukite visą minkštimą ir tuomet peilio pagalba išpjaustykite apelsino minkštimą iš skiltelių. Berods, teko išpjaustymo metodą matyti per vieną Jamie‘io laidų. Visa esmė, kad reikia įpjauti ties apelsino skiltelės sienele, tada ties kita ir taip iškrenta apelsino gabalėliai be skiltelių luobelių.
  11. Apelsino gabalėlius, supjaustytus pomidorus sudėkite į pasimarinavusias salotas ir viską išmaišykite. Salotos galite tiekti apelsinų puselėse.
  12. Pagaminkite ryžius: į gilesnę keptuvę pilkite kokosų pieną, vandenį ir kiek pakaitinkite, kad kokosų pienas susimaišytų su vandeniu.
  13. Į indelį nuo kokosų pieno berkite ryžių. Taip matuodami ryžius, išlaikysite tinkamą proporciją: 1 dalis kokosų pieno, 2 dalys vandens ir 1 dalis ryžių. Ryžius suberkite į užkaitusį kokosų pieno mišinį.
  14. Nupjaukite pusės citrinos bukąjį galą ir juo statykite citriną į keptuvės vidury.
  15. Viską kaitinkite ant silpnos ugnies apie 15 min.
  16. Kai ryžiai bus paruošti, išspauskite iš citrinos sultis ir viską permaišykite. Gausite nuostabius kreminius kokosinius ryžius. Jei norite gražesnio pateikimo, ryžius nesunkiai suformuosite mažo indelio pagalba.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą