2013 m. gegužės 29 d.

Vaniliniai keksiukai su maskarponės sūrio viršūnėlėmis


Keksiukų manija mane apsėdo dar už lango siautėjant žiemai. Sakyčiau, nieko nėra geriau už šiltą keksiuką su puodeliu arbatos, kai už lango karaliauja karalienė žiema. Šia manija buvau „užkrėtusi“ ir savo šeimą, bet didžiausias keksiukų gerbėjas mano šešiametis sūnus. Beje, jis dar ir puikus pagalbininkas atseikėjant produktus bei maišant tešlą. Taigi, mūsų namuose ir, žinoma, pilvuose, atsirado vietos įvairiems keksiukams – su šokoladu, su džiovintomis vyšniomis, cukatomis....ir jų vis buvo ne gana, bet jau norėjosi kažko įmantresnio. Tad beliko išbandyti JAV labai populiarius keksiukus, vadinamus cupcakes. Kaip žinia anglakalbiai turi 2 keksiukų pavadinimus – muffins ir cupcakes, tačiau skurdi lietuvių kalba šioje srityje neleidžia tinkamai išversti pavadinimų. Tad trumpai paaiškinsiu, kad cupcake yra tarsi mažas individualus torčiukas. Iš jų galima padaryti netradicinį gimtadienio ar net vestuvių tortą-medį. Beje, keksiukai yra iš tų skanėstų, kurie paruošiami greitai, pvz., užklupus netikėtiems svečiams, atrodo gražiai ir nereikalauja ypatingų gaminimo paslapčių.
 
Vaniliniai keksiukai su maskarponės sūrio bangomis, tikiu, apsaldino ne vieno mano svečio širdį. Belieka tik konstatuoti, kad puikus vanilinio biskvito ir lengvo maskarponės kremo šokis nuostabiai tirpsta burnoje ir puikiai papuošia ne tik šventinį stalą, bet ir suteikia ypatingumo kasdieninės vakarienės ar sekmadieninių šeimos pietų metu.
 
Kaip visada keletas patarimų Jums:
1.      Naudokite tik aukščiausios kokybės produktus, žinoma, pagal galimybes.
2.      Miltus visada persijokite. Kepiniai bus puresni. Miltų kiekis kartais gali skirtis nuo nurodomo recepte, nes tešlos tirštumas priklauso ir nuo tokių aplinkybių, kaip oro drėgnumas, oro temperatūros ir pan.
3.      Produktus, kurie laikomi šaldytuve, išsiimkite iš anksto, kad jie būtų kambario temperatūros, jei tik receptas nereikalauja jų naudoti šaltų.
 
Keksiukai (12 keksiukų)
113 g sviesto (kambario temperatūros)
130 g cukraus
3 dideli kiaušiniai
195 g miltų
1 ir ½  a. š. kepimo miltelių
¼ a. š. druskos
60 ml pieno
1 a. š. vanilės cukraus 
  1. Minkštą sviestą išsukite su cukrumi, sudėkite po 1 kiaušinį, gerai išmaišydami masę.
  2. Tuomet pakaitomis berkite miltų mišinį (miltai, kepimo milteliai, druska ir vanilės cukrus) ir pieną.
  3. Užmaišytą masę krečiame į keksiukų formą (naudoju skirtą keksiukams), išklotą keksiukų popierėliais. Užpildykite maždaug 2/3 kiekvieno keksiuko formos angos.
  4. Kepkite keksiukus 15-20 min. 180° orkaitėje.  
Maskarponės kremas
225 g maskarponės sūrio
½ a. š. vanilės cukraus
60 g cukraus pudros
160 ml riebios (ne mažiau 35 proc.) grietinėlės 
  1. Maskarponės sūrį išplakite, sudėkite vanilės cukrų ir persijotą pudrą ir plakite, kol masė taps tolygi.
  2. Atskirai standžiai išplaktą grietinėlę įmaišykite į maskarponės masę.
  3. Gautu kremu konditerinio švirkšto pagalba papuoškite atvėsusius keksiukus ir palaikykite pora valandų šaldytuve, kad susistovėtų.

2 komentarai:

  1. Kodrl plakant maskarpone issiskiria vanduo ir ka su juo daryti? Arba kaip padaryti kad taip nenutiktu ?:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gali būti, kad naudojote prastos kokybės maskarponės sūrį. Tinkamos kokybės sūriui taip nenutinka ;)

      Panaikinti