2013 m. gegužės 31 d.

Dvigubi saldukai arba tobuliausi popietės sausainukai


Šiems nuostabiems vieno kąsnio sausainukams kaupiausi nemažai laiko, kaip ir Macarons‘ams. Kažkodėl pažiūrėjus į juos ir receptą knygoje Kvepiantys, viskas atrodė labai sudėtingai, o fiasko, turėčiau pripažinti, įsibėgėjus namų kepyklėlei, patirti nesinorėjo.

Bet vieną dieną ėmiau ir ryžausi – kas bus, tas bus, bet šiandien gaminsim šiuos gražuolius. Turėčiau prisipažinti ir dar vieną dalyką – nė gražiausiame sapne negalėjau regėti, kad šie gražuoliai bus tokio fantastiško skonio: nesaldintas sausainis su fantastišku morengu ir uogienės pertepimu burnoje šoko nuostabiausią šokį. Šį sąjunga tobula ir belieka ištarti „ Fantastiška...Amazing....Voila...“

Ir dar galėčiau pridurti, kad mano šeima juos dievina, kartais dalis jų dingsta nė nesutepti....turbūt dingtų ir visi, jei tik būtų leista, tad išlaikyti jų ilgiau nei 1 parą nepavyksta, o ir kiti, kurie ragavo, aikčiojo iš laimės paragauti tokių gardukų ;)

Patarimai:
  • Baltymai turi būti išplakti tobulai.
  • Rinkitės aukščiausios kokybės sviestą.
Tešla
150 g sviesto
2 kiaušinių tryniai
150 g miltų
žiupsnelis druskos 
Morengai
2 kiaušinių baltymai
170 g cukraus pudros

uogienės ar marmelado sutepimui
  1. Minkštą sviestą išsukite su tryniais, suberkite miltus ir druską. Užminkykite vienalytę masę ir suvynioję ją į maistinę plėvelę, pora valandų laikykite šaldytuve.
  2. Po to iškočiokite apie 3 mm storio lakštą ir išspauskite nedidelius apie 3 cm skrituliukus (naudoju stikliuką). Sausainukai turi išeiti mažyčiai, nes klijuosis po 2, tam, kad tilptų vienu ypu į burną.
  3. Sausainėlius iš karto dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
  4. Tuo tarpu išplakite baltymus vis berdami į juos cukrų, kol susidarys standi masė.
  5. Ją dalimis susikrėskite į konditerinį maišelį ar švirkštą su apvaliu ar žvaigždutės (pastarasis man atrodo gražiau) antgaliu ir ant sausainėlių išspauskite kepurėles.
  6. Pašaukite į 120° orkaitę ir kepkite apie 1 val.
  7. Atvėsusius sausainėlius suklijuokite po 2 sutepdami uogiene ar marmeladu.  Originalus receptas nurodo sutepimui naudoti keletą šaukštų aviečių ar abrikosų marmelado, tačiau aš naudojau naminę aviečių, rabarbarų uogienę. Puikiai tiko. Beje, jei naminė uogienė nėra vienalytė, t. y. joje yra vaisių gabaliukų, ją galite sutrinti trintuvu (vadinamu blenderiu). Taip gausis tolygi masė ir ji taps tirštesnė, tad puikiai tiks sutepimui.
  8. Sausainėlius galite laikyti sandarioje dėžutėje apie 4 savaites. Tik klausimas, ar jie ten užsilaikys. 
Skanaus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą